Hírek

2009.01.11. 15:07

Alkotmányosan aggályos lehet a szmogriadó bevezetésének módja

Alkotmányosan aggályos lehet egy rendelkezés bevezetése, ha az embereknek nincs módjuk megismerni azt, illetve felkészülni annak betartására - mondta Kolláth György alkotmányjogász vasárnap.

mti

Az emberek nem a hírműsorokból szoktak értesülni alapvető jogaikról és kötelezettségeikről, és többnyire nem várható el tőlük, hogy órákon belül átalakítsák életviszonyaikat - tette hozzá. Nincs például minden családban két autó, páros, illetve páratlan rendszámmal, de a Budapesten átutazóktól vagy hét végére a fővárosba autózóktól sem biztos, hogy elvárható az efféle helyi rendelkezések nyomon követése - jegyezte meg a szakértő, aki ugyanakkor elmondta azt is, hogy hasonló rendelkezés Európa számos nagyvárosában létezik és működik.

Azzal kapcsolatban, hogy egyelőre úgy tudni, nincs szankciója a rendelkezés be nem tartásának, Kolláth György annyit mondott: ez is jogállami képtelenség, hisz az egyes rendőr intézkedése során dönthet úgy, hogy szóbeli figyelmeztetést alkalmaz, de ha egy rendelkezésnek általában nem alkalmazzák a szankcióját, akkor nem is nagyon várható el annak betartása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!