Hírek

2008.12.26. 12:25

Választási bohózat

Bár a ferencvárosi jelöltállítási botrány kapcsán az összes kizárt személy az ajánlószelvényes szisztémát kárhoztatta, szerintem bármely demokratikus választási rendszer működhet abszolút korrektül, ha az megfelelő politikai kultúrával és kiegyensúlyozott légkörrel párosul..., egyszóval olyasmivel, ami nálunk ma hiánycikk.

Stanga István

Miután nemcsak Isten, de a választási bizottságok és a bíróságok útjai is kifürkészhetetlenek, még csak megjósolni sem tudom, hogyan dönt majd holnap a Fővárosi Választási Bizottság, valamint – további jogorvoslatok esetében – a Fővárosi Bíróság a ferencvárosi időközi országgyűlési képviselő-választás kapcsán, lévén mind a három érintett fellebbezett a kizárásról szóló első fokú döntés ellen. Mert bár a botrányról szóló legelső hírek még „csak” a Magyar Demokrata Fórum jelöltjének (Dézsi Mihály) az érintettségét mutatták az ajánlószelvény-hamisítás ügyében, időközben kiderült, hogy a MIÉP és a Magyar Szociális Zöld Párt embere (Polgár „Tomcat” Tamás) is alaposan belekeveredett a történetbe..., olyannyira, hogy – amint azt a kérdéses szelvények gyártásával hivatalosan megbízott Állami Nyomda szakértői a későbbiek során megállapították – a három párt által leadott közel háromezer papír 73 százaléka nem volt eredeti. E téren egyébként éppen az a – manapság a Jobbikkal és a kuruc.infóval is „hadban álló” – Polgár Tamás vitte a prímet a maga 13 frankó cetlijével (1165 darabból ez azért tényleg nem semmi teljesítmény), aki utóbb egy sajtótájékoztatón ismerte el, hogy ők bizony fénymásoltak kitöltetlen szelvényeket, ám ez (már legalábbis az ő álláspontjuk szerint) egyáltalán nem bűncselekmény. Ennél is figyelemre méltóbb volt azonban az összes kizárt meglepően egyöntetű véleménye, hogy tudniillik a nagy visszhangot kiváltó sztori leginkább  a jelöltjánlások jelenlegi módjának tarthatatlanságára világít rá.

Nos, bár vitathatatlan, hogy a rendszerváltást követő szabad választások során alkalmazott cédulagyűjtögetés (amely amúgy a számomra is több mint avítt módszernek tűnik) mindig is alkalmat nyújtott a kisebb-nagyobb súlyú visszaélésekre, mindazonáltal nem hiszem, hogy a mostani, illetve az ehhez hasonló botrányok okát a technikai jellegű kérdésekben kellene  keresgélnünk..., pontosabban azt gondolom, hogy bármely demokratikus választási rendszer működhet abszolút kifogástalanul, korrekt módon, ha az megfelelő politikai kultúrával és kiegyensúlyozott légkörrel párosul, amiként persze, az is igaz, hogy a világon nincs olyan szisztéma, amelyet ne vitatnának a dilettáns, a választásokat leginkább valamiféle élet-halál harcként megélő (és a híveiktől is hajszál pontosan ugyanezt a mentalitást elváró) politikusok. Ahogyan azt ez idő szerint idehaza is teszik, s amely magatartásnak egyenes következménye a IX. kerületi eset. Ami különben már most előrevetíti, hogy milyen remek hangulatú kis európai parlamenti választásokra számíthatunk az elkövetkező esztendőben..., és akkor hol vagyunk még az összehasonlíthatatlanul komolyabb tétért zajló 2010-es „meccseléstől”, amelyhez képest a mostani fénymásolási ökörködés nagy valószínűséggel csak afféle ártatlan babazsúrnak tűnik majd. Úgyhogy ne nagyon háborogjunk, sőt, figyeljük derűvel a szemünk előtt most zajló ferencvárosi bohózatot..., annál is inkább, mert szerintem az idei az utolsó „békeévünk”.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!