Hírek

2008.11.09. 14:26

(Ne) üsd a magyart!

A Nemzeti Őrsereg tagjai Királyhelmecen jártak, miközben a Magyar Demokrata Fórum az Európai Unió felllépését kezdeményezné a szlovák kormánnyal szemben. Nem különben a nacionalista Ján Slota, aki azonban még az ENSZ Biztonsági Tanácsát is összehívná.

Stanga István

Amikor az ember azt hallja, hogy a Slovan Bratislava szurkolótábora szinte egy emberként üvölti bele a dunaszerdahelyi délutánba, hogy „Üsd a magyart!”, majd pedig azt látja, hogy magukból kivetkőzött rendőrök valóságos ámokfutás rendeznek a nézőtéren, akaratlanul is arra gondol, hogy a szlovák nacionalista koalíciót alkotó politikai erők most elégedettek lehetnek..., elégedettek, hiszen elérték azt, aminek az elérésén már vagy két esztendeje munkálkodtak. És ez még akkor is így van, ha nagyon másra nem is lehetett számítani ott, ahol az a Ján Slota kormányzati pozícióba kerülhet, aki a paranoai összes tünetét magán viseli, és aki az ég világon semmi mással nem tudja magát észrevetetni, mint a már egyfajta betegségnek is tekinthető magyargyűlöletével, bárdolatlan és ostoba megjegyzéseivel. Ám az igazi bajt elsősorban nem az ő személye jelenti..., sokkal inkább az, hogy az őt jellemző hungarofóbia immár a szlovák kormányzati politika egészét jellemzi. Minderre persze, nem kizárólag Robert Fico kormányfő Slotát pártoló (de legalábbis eltűrő) magatartásából következtethetünk, hanem azokból a megnyilatkozásokból is, ameyeket felelős pozsonyi politikusok tesznek a dunaszerdahelyi történések korrekt kivizsgálását sürgető magyarországi kérések nyomán, s amelyek nem mások, mint nettó mellébeszélések és hazugságok. És amíg a két ország kormányai egymásnak üzengetnek, addig határon innen és határon túl egyre nő a feszültség, és egymást érik azok a jelenségek (magyar-, illetve szlovákellenes demonstrációk, gyűlöletre szító feliratok, megrongált helységnévtáblák, és így tovább), amelyek nemhogy nem segítik elő a kapcsolatok normalizálódását, de kifejezetten hátráltatják azt. Amiként azok az ötletek is, amelyeket felelős politikusoknak, illetve felelőtlen csoportosulásoknak „köszönhetünk”. 

Ott van mindjárt a Magyar Demokrata Fórum –  szerintem meglehetősen szerencsétlen – felvetése, hogy tudniillik hazánk a magyar kisebbség védelme érdekében kezdeményezze az Európai Unió fellépését a szlovák kormánnyal szemben. Mindez nem pusztán azért tartom hülyeségnek, mert nem lehet óvodások módjára folyton az EU-hoz szaladozni, és mert Slota éppen a mai napon tett közzé egy hasonló értelmű felhívást (csak ő az unió mellett az ENSZ Biztonsági Tanácsát is összehívná), hanem mert az a „béke”, amely az EU bábáskodásával jönne létre, úgysem lenne és lehetne olyan tartós, mintha azt a két ország közösen erővel teremtené meg. És ha már az előbb felelőtlen csoportokról beszéltem..., jó lenne rájönni, vajon mi értelme is volt a Nemzeti Őrsereg hétvégi királyhelmeci akciójának. Mert ha már egyszer úgy döntöttek, hogy a kisvárosban koszorúznak a II. bécsi döntés 70. évfordulója alkalmából, miért olyan módon és külsőségek közepette tették azt (utalnék itt például a szervezet tagjainak egyenruhájára), amelyet a szlovák hatóságok  provokációnak is értékelhettek (amiként annak is értékeltek, sőt, Robert Fico kormányfő egyenesen „katonai egyenruhás magyar nácik szlovákiai masírozásáról” beszélt). Ami meg azt illeti, nyugodtan beszélhetünk a szlovák hatóságok intoleranciájáról..., feltéve persze, hogy mi is örülünk majd annak, ha két-három tucat román a „Vasgárda” egyenruhájára hajazó hacukában akar nálunk koszorúzni. Egyszóval nem hiszem, hogy mostanság az indulatok további szításának lenne itt az ideje. Még akkor se, ha a higgadt hang csak nagyon kevesek sajátja.

Ezek is érdekelhetik