Hírek

2008.11.24. 12:34

Kezdődik családját halálra éheztető fényevő pere

Megkezdődött a Fővárosi Bíróságon hétfőn annak a férfinak a pere, akit azzal vádolnak, hogy téveszmétől vezérelve, egy sajátos, vallási alapokon nyugvó világnézetet kialakítva, családjával együtt éhezett, amelynek következtében alig kétéves gyermeke életveszélyes állapotba került.

mti

A férfi - aki, vélhetően a kényszergyógykezelés hatására, halkan, lassan, vontatottat tett vallomást a bíróságon - nem ismerte el bűnösségét a 14. életévét be nem töltött személy sérelmére, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés kísérletének, valamint kiskorú veszélyeztetésének bűncselekményében. Az éhezés miatt a férfi élettársa meghalt, de ez nem szerepel a vádpontok között.

Az apa az ügyészség vádja szerint - a keresztény, a buddhista és egy Indiában megismert irányzat, Sai Baba tanítása alapján - egy sajátos világnézetű rendszert, téveszmét alakított ki. Ennek részét képezte a mediáció, amelyet egy audiovizuális berendezés segítségével, fény és hanghatások során valósított meg. A férfi és élettársa a magasabb energiaszint eléréséhez "az energiaelszívó" családtagokkal és barátokkal megszakította a kapcsolatot, fokozatosan csökkentette az élvezeti cikkek fogyasztását. Az alkohol, kávé és cigaretta, valamint a vanília megvonása után a főbb ételekről is lemondtak; nézetük szerint egyébként az étkezés teljes mértékben elhagyható.

A férfi és élettársa 2004-től élt együtt, a nő átvette a férfi nézeteit. A párnak 2005-ben otthonában született meg a kislánya, akit a hatóságok elől eltitkoltak, nem anyakönyveztettek. Jól menő vállalkozásaikat feladták, a férfi életvezetési tanácsadó tanfolyamot végzett - az ezt bizonyító oklevelet a védelem be is csatolta -, és "kezeléseket" végzett, egyebek mellett kézrátételes energiaátvitellel.

A vád szerint - szintén "energiaelszívásra" hivatkozva - tudatosan nem fizettek közüzemi díjakat, emiatt az áramot ki is kapcsolták otthonukban. Elajándékozták ingatlanaikat, autóikat, mert úgy tervezték, hogy Hollandiába költöznek.

A böjtöléstől annyira legyengültek, hogy 2007 májusában a 12-14 hetes terhes nő óbudai lakásukban elvetélt, majd életét vesztette, a férfi és a kislány pedig életveszélyes állapotba került. A férfi - a vádhatóság szerint legyengült állapota és tudathasadása miatt - nem észlelte, hogy meghalt a felesége. A családra a nagymama révén találtak rá, aki hallgatózott az ajtajuk előtt, és mivel csak a gyerek hangját hallotta, értesítette a rendőrséget és a gyámhatóságot.

Az ügyész hangsúlyozta: ekkor a nem egészen kétéves kislány olyan rossz állapotban volt, hogy egy hathónapos csecsemő szintjén volt, és ha nem kap azonnali orvosi kezelést, 72 órán belül életét vesztette volna. A férfi életét szintén a gyors orvosi beavatkozás mentette meg.

A jelenleg is kényszergyógykezelés alatt álló férfi a bíróság előtt arról beszélt, hogy 2004-ben két hetet töltött Indiában, ahol megismerkedett Sai Baba tanításaival. Ennek lényege az ego, az önzés leépítése, a szeretet hirdetése, a vágyak kiölése magunkból. Hozzátette: személyesen is találkozott Sai Babával, aki "materializált süteményt", vagyis a semmiből teremtett süteményt adott neki, továbbá hamut is "materializált". A tanítás nagy hatással volt rá. Hazatérése után ismerte meg a nőt, aki életvezetési tanácsadásért fordult hozzá, majd elmélyült a kapcsolatuk, és összeköltöztek.

Vallomása szerint ő maga Szent András reinkarnációja, felesége Pál apostolé, gyermekük pedig Szent Péteré. Hozzátette: Jézus mondta ezt az élettársának gondolati úton, ahogy azt is, hogy gyermekük lesz. Ő mondta azt is, hogy ne menjenek orvoshoz, és ő nevezte el gyermeküket Petrának. A bíró megkérdezte, hogy a vádlott tanult ember lévén - kohómérnökként végzett, és az egyetemen tartották tanársegédként -, miért nem vitte orvoshoz a kislányt a védőoltásokért. Erre azt válaszolta, hogy Jézus tanácsa alapján nem vitték orvoshoz, "fekete mágushoz" a kislányt, mert nem akarták veszélyeztetni az életét. Vallomása szerint csak élettársa tudott beszélni Jézussal, ő nem, mert "lemágiázták emberek".

Beszélt arról is, hogy a család tisztítókúrákat, böjtöket tartott. A böjtölés tíz hétig tartott, ebből négy hétig leépítették az étkezést, csak hideg élelmet fogyasztottak, három hétig csak ásványvízen, illetve "Jézus által energetizált" vízen éltek, további három hétig pedig visszaszoktatták magukat az étkezésre, ugyancsak hideg élelmekkel. Hozzátette: a mérgek hányás, hasmenés során távoztak.

Mint mondta, párja jól viselte a kúrát, de ő rosszul lett, emiatt tisztálkodni sem tudott. A nő is legyengült, emiatt egy lepedőbe volt csavarva, mert már a mosdóba se tudott kimenni. A férfi azt vallotta: csak akkor tudta meg, hogy a nő meghalt, amikor a mentősök megmondták neki.

A kislányról szólva - akit azóta a férfi testvére nevel - azt mondta az apa: vidám, mosolygós gyermek, akit naponta sétáltattak, játékokat vettek neki. Hozzátette: nem vonták be a gyermeket a vallásos nevelésbe, mert a kislány "mindent tudott", nem sírt soha, elfogadott mindent. Az ügyészség álláspontja szerint ugyanakkor azzal, hogy a nő nem evett, a kislányt sem tudta szoptatni, továbbá a gyermek nem kapott megfelelő élelmet. A férfi vallomása alapján a gyermeknek adtak élelmet, de ő is vegetariánus étrenden volt. Arra a bírói felvetésre, hogy a helyszínelők szerint a konyha "ritka steril környezet" volt, a hűtőt pedig teljesen üresen találták, a férfi azt mondta: elfogyott az étel. A per a nap folyamán és csütörtökön tanúmeghallgatásokkal folytatódik.

Ezek is érdekelhetik