Hírek

2008.11.26. 17:16

Gyurcsány fürdik a sikerben

A miniszterelnök szerint a parlamentben bebizonyosodott, hogy a kisebbségi szocialista kormány cselekvőképes, ezért várhatóan kitölti a választási ciklust.

Vég Márton

„Itt az ideje véget vetni a 2006 óta tartó belpolitikai háborúskodásnak. A keddi költségvetési szavazáson nyilvánvalóvá vált, hogy ez a kormány 2010-ig a helyén marad. Az is bebizonyosodott, hogy az önálló szocialista kormány cselekvőképes, vagyis Magyarországon lezárult a koalíció felbomlása óta tartó átmenti korszak” – szögezte le Gyurcsány Ferenc. A kormányfő hangsúlyozta: egyre több a bizonyíték arra, hogy a következő időszakban Magyarország az elmúlt néhány évtized legsúlyosabb gazdasági kihívásával néz szembe, ami nem válogat bal és jobboldali emberek vagy cégek között. „Jövőre vissza kell térni a reformpolitikához, de úgy, hogy nem szabad elkövetni még egyszer a 2006 és 2008 közötti hibákat” – hangoztatta.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] A miniszterelnök szerint a parlamentben bebizonyosodott, hogy a kisebbségi szocialista kormány cselekvőképes, ezért várhatóan kitölti a választási ciklust.
[/caption]

A miniszterelnök felettébb magabiztos nyilatkozata annak köszönhető, hogy kedden a világválság miatt szinte naponta átírt költségvetés főszámait végül az MSZP 188 képviselője mellett az SZDSZ-frakció – a magyar gazdaság és társadalom érdekében döntöttek így –, valamint Lengyel Zoltán MDF-es és két független képviselő is támogatta. Ez a többség garantáltan a decemberi zárószavazáskor is mögötte fog állni, így Gyurcsánynak nem kell beváltania augusztusi ígéretét, miszerint lemond, ha az országnak nem lesz 2009-es büdzséje.

Ezzel tovább nyújthatja rekordját: ő a leghosszabb ideje hivatalban lévő miniszterelnök a rendszerváltás utáni időszakot figyelembe véve. Pedig bőven lett volna alkalom a bukására, de bizalmi szavazás, az országgyűlés feloszlatásának kísérlete, a koalíció felbomlása, népszavazás és az utcai zavargások sem tudták elmozdítani. Persze más tekintetben is csúcstartó: 2008 tavaszára például ő lett minden idők legnépszerűtlenebb miniszterelnöke. Akkor a szavazók mindössze 19 százaléka látta volna szívesen „fontos politikai szerepben”.

„Már a pénzügyi válság kibontakozásakor látható volt, hogy az új helyzet átrajzolja a politikai erőviszonyokat. Észre kell venni azonban, hogy Gyurcsány Ferencnek régen volt olyan sikeres napja, mint a keddi. Bár egy költségvetés összehozása alapvető követelmény egy kormánytól. Bebizonyosodott, hogy képes több frakciót is felsorakoztatni maga mögé” – mondta lapunknak Gyulai Attila. A politológus szerint a kisebbségi kormány célja a jövőben is ez marad, és most nem lát olyan eseményt, amely 2010 előtt a bukásához vezethetne.

„Az MSZP már régen bekalkulálta, hogy elveszti a tavaszi európai parlamenti választást, de az előtte lévő kampányt is felhasználhatja az erősödésre. A Fidesztől valami újat várok, mert az egyértelmű, hogy az előrehozott választásokról lemondott” – magyarázta Gyulai.

Az MSZP szavazói is a kormányt okolják a válságért

Még az MSZP-szavazók fele is felelősnek érzi a kormány elmúlt évekbeli gazdaságpolitikáját a kialakult helyzetért – ez derült ki a konzervatív beállítottságú Nézőpont Intézet novemberi országos közvélemény-kutatásából. Az összes megkérdezett 70 százaléka úgy gondolja: a kormány intézkedései tovább súlyosbították a gazdasági válság hatásait. A saját élethelyzet és az ország helyzetének megítélését tekintve pedig jól látható, hogy már az előző havi, válság előtt készült felmérésben megmutatkozó attitűd tovább romlott. Októberről novemberre 49-ről 57 százalékra nőt azok aránya, akik szerint „saját helyzetük” romlott az elmúlt 5 évben.

A Fidesz továbbra is jelentősen vezet az MSZP előtt, de az elmúlt egy évben most mérték a két párt támogatottsága közötti legkisebb különbséget – derült ki a TÁRKI által készített novemberi közvélemény-kutatásból. Mint írták, a pártválasztók körében a Fidesz 20 százalékkal, a biztos szavazó pártválasztók körében pedig 22 százalékkal vezet az MSZP előtt. A biztos szavazó pártválasztókon belül a szocialista párt támogatottsága jelenleg 32 százalékon áll, míg a Fideszé ebben a hónapban 54 százalék.

A Fidesz továbbra is jelentősen vezet az MSZP előtt, de az elmúlt egy évben most mérték a két párt támogatottsága közötti legkisebb különbséget – derült ki a TÁRKI által készített novemberi közvélemény-kutatásból. Mint írták, a pártválasztók körében a Fidesz 20 százalékkal, a biztos szavazó pártválasztók körében pedig 22 százalékkal vezet az MSZP előtt. A biztos szavazó pártválasztókon belül a szocialista párt támogatottsága jelenleg 32 százalékon áll, míg a Fideszé ebben a hónapban 54 százalék. A miniszterelnök szerint a parlamentben bebizonyosodott, hogy a kisebbségi szocialista kormány cselekvőképes, ezért várhatóan kitölti a választási ciklust. A miniszterelnök szerint a parlamentben bebizonyosodott, hogy a kisebbségi szocialista kormány cselekvőképes, ezért várhatóan kitölti a választási ciklust. -->

Ezek is érdekelhetik