Hírek

2008.11.26. 12:56

Ecclestone eltörölné az egyéni pontversenyt

Bernie Ecclestone biztos benne, hogy a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) decemberben elfogadja ama ötletét, hogy a Forma-1-es világbajnokságon töröljék el az egyéni pontversenyt, és minden viadalon érmeket adjanak a dobogósoknak. A vb-győztes pedig az legyen, aki a legtöbb aranyat gyűjti be.

mti

A sorozat első számú vezetője a múlt héten állt elő elképzelésével. Ez alapján a konstruktőri versenyben maradna csak meg az eddigi pontozásos rendszer, azaz egyéniben senki sem kapna külön pontokat. Ugyanakkor a helyezéseket számon tartanák a rangsorolás miatt. „Nincs kétségem afelől, hogy sikerül átvinni a változtatást – mondta szerdán Londonban Ecclestone. – Minden csapat örül az elképzelésnek. Szükség van rá, mert nem normális az, hogy valaki úgy  lehet világbajnok, hogy nem akar versenyt nyerni.”

Ecclestone kijelentette, hogy az idei emlékezetes, szezonzáró Brazil Nagydíj miatt érezte úgy, hogy módosításra van szükség. A 2008-as vb-sorozat utolsó állomásán a végül egy ponttal győztes Lewis Hamilton az egész viadalon csak arra figyelt, hogy a negyedik-ötödik helyen haladjon tudva, hogy négy pont megszerzésével (5.  hely) már övé a bajnoki cím. A brit minden idők legfiatalabb világbajnoka lett, riválisa, a brazil Felipe Massa győzelme ellenére második. Ecclestone új rendszere esetén Massáé lett volna a bajnoki cím, mivel ő hat, Hamilton pedig csak öt futamot nyert idén.

A javaslatot az FIA tanácsa a következő hónapban tárgyalja.

Ezek is érdekelhetik