Hírek

2008.10.20. 15:54

Sólyom: túl engedékeny az egyezmény

Az államfő azért küldte vissza a parlamentnek az amerikai vízummentességhez szükséges utolsó megállapodás kihirdetéséről szóló törvényt, hogy a bűnügyi nyilvántartás helyzetét rendezze a Ház - mondta Sólyom László Hajdúböszörményben.

mti

„Úgy találtam, hogy ez az egyezmény nem vet fel alkotmányossági problémát, viszont olyan veszélyek vannak, hogy az egyezmény túlságosan széles körben enged meg hozzáférést az amerikai félnek a magyar bűnügyi nyilvántartáshoz” - fogalmazott az államfő, aki országjárása keretében a Hortobágyi Nemzeti Parkban tartózkodik. A bűnügyi adatok cseréjéről szóló egyezményt egy hete ratifikálta az Országgyűlés.

Sólyom László kiemelte: az Országgyűlésnek rendeznie kell a bűnügyi nyilvántartás helyzetét. mint mondta, nemcsak a bűnelkövető ujjlenyomata van benne a nyilvántartásban, hanem az áldozaté is. A köztársasági elnök kötelességének nevezte, hogy minden jogszabályt, akár nemzetközi egyezményt is megvizsgáljon, egyrészt alkotmányossági, másrészt politikai szempontból. Megjegyezte: nem hátráltatja a magyar-amerikai egyezmény hatályba lépését, hogy hétfőn visszaküldte az Országgyűlésnek a törvényt.

Ahhoz, hogy az egyezmény működjön, amerikai részről is meg kell alkotni a végrehajtási rendeleteket, amelyekről még semmi hírünk sincs - jegyezte meg a köztársasági elnök. Ha az igazságügy nekidurálja magát, és a parlament elfogadja a törvényi változásokat, akkor néhány hét alatt végrehajtható a kapcsolódó jogszabályok módosítása - jelentette ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!