Hírek

2008.10.04. 15:19

Sólyom László támogatja a Tarka Magyart

Sólyom László egyetért a Tarka Magyar!, pártpolitikától független, civil szervezetek kezdeményezte demonstráció célkitűzéseivel.

mti

A köztársasági elnök az Összefogás az Erőszak Ellen Mozgalom ügyvivőjének írt levelét szombaton közölték a rendezvény honlapján. Sólyom László ebben úgy fogalmaz: meggyőződése, hogy tartós és megnyugtató megoldást csak a hosszú távra tekintő és hiteles politikai fellépés adhat. Ennek olyannyira kívánatos kialakításában a civil szerveződések akciói komoly segítséget jelentenek. Ez utóbbiakban mutatkozik meg igazán a szólásszabadság, az egyesülési és a gyülekezési jog jelentősége.

Hozzáfűzi: "Tavaly szeptemberben országgyűlési beszédben, majd a nemzeti és kisebbségi jogok országgyűlési biztosának írt decemberi levelemben is leszögeztem, hogy a radikális jobboldal eszméi és tettei elfogadhatatlanok és veszélyesek".

Mivel a radikális jobboldal ideológiává és programmá teszi az emberek közötti megkülönböztetést, szemben áll az emberi méltóság alapeszméjével - hangsúlyozza levelében a köztársasági elnök, megjegyezve, hogy ezt társadalmi problémaként kell kezelni, együtt a nemcsak a jobboldalon jelenlévő előítéletességgel, intoleranciával.

Sólyom László üdvözli, hogy a demonstráció ugyancsak fellép a rendőri erőszak, és a falvakban kialakult helyzet ellen, ami a közrend felbomlása és az önbíráskodás felé tart. "Az ilyen jelenségekkel kötelességünk szembeszegezni saját értékrendünket. Egyetlen jóakaratú ember sem tűrheti az emberi méltóság megsértését, és egyenlő méltóságunk megkérdőjelezését. Ki kell fejeznünk tehát szolidaritásunkat" - áll a levélben.

A Magyar Antifasiszta Liga (MAL) ezzel szemben visszavonta támogatását. Az MTI-vel szombaton azt közölte a szervezet, hogy a Tarka Magyar demonstrációt megelőző történéseket áttekintve és elemezve jutott erre a döntésre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!