Hírek

2008.10.14. 14:10

Pechsorozat üldözi a republikánus alelnökjelöltet

Az október a jelek szerint nem lesz Sarah Palin kedvenc hónapja. A republikánus alelnökjelöltet ugyanis valóságos pechsorozat üldözi: tüntetőknek hitte saját rajongóit, kifütyülték egy hokimeccsen, és most még a dinoszauruszok és a jegesmedvék miatt is rajta viccelődnek.

Europress

Valóságos pechsorozat üldözi a republikánusok alelnökjelöltjét. Sarah Palint előbb egy hokimeccsen fütyülték ki a nézők, majd tüntetőknek hitte saját rajongóit. Ezek után egy szerencsétlen nyilatkozata miatt is nevetség tárgyává vált. Palin hitet tett ugyanis amellett, hogy Isten teremtette a világot, ami még nem lett volna baj, de beugrott egy újságírói kérdésnek is, és kifejtette, hogy az ember és a dinoszauruszok annak idején létezhettek egymás mellett. De lássuk a történéseket időrendi sorrandben.

Szombat este a philadelphiai Wachovia Centerben lépett Palin a jégre, hogy – a hagyományoknak megfelelően – egy „puck-dobással” megnyissa a jéghokiszezont. Palin kampánya során többször beszélt közvetlenül a „jéghokis anyukákhoz”, közéjük tartozónak nevezve magát.

A nézők azonban másfél perces fújjolással és kifütyüléssel fogadták, s ezzel minden tapsot elhallgattattak. A kivetítőn hiába szólították fel a közönséget, hogy viselkedjen méltón, ennek semmi hatása sem volt. Becsületére válik viszont Palinnak, hogy profi politikusként viselkedett, végig mosolygott és integetett az őrjöngő tömegnek.

Hétfőn Alaszka kormányzója ismét óriási bakot lőtt: tüntetőknek nézte saját híveit a Virginia állambeli Richmondban tartott választási gyűlésen. Félreértette ugyanis az egybegyűltek óhaját, amellyel hangosabb beszédre szerették volna ösztönözni.

Palin és John McCain elnökjelöltre mintegy három órát várt a tűző napon a húszezer főnyi hallgatóság a Richmond International Riceway óriási parkolójában, így jócskán akadtak olyanok, akik a színpadtól legalább száz méterre voltak, és nem hallottak semmit a beszédekből.

A kiabálók közül többen felfelé, a hangszórók felé mutogattak. Sarah Palin azonban, aki nem értette, hogy csupán hallani szeretnék őt, azt hitte, hogy a bekiabálók és a mutogatók az ő ellenzői, és e szavakkal fordult hozzájuk: „remélem, hogy ezeknek a tüntetőknek lesz bátorságuk és megtisztelik köszönetükkel azokat a veteránokat, akik kiálltak az ő tiltakozási joguk mellett”. Néhányan próbálták vele megértetni, hogy mit akarnak, de Palin nem hallotta őket.

[caption id="" align="aligncenter" width="465"] A republikánus vezérjelöltduó: Palin és az elnökjelölt McCain. FOTÓ: AFP
[/caption] A hőség jobban megviselte a publikumot, mint az, hogy az alelnökjelölt szavai nem jutottak el mindenkihez: 25-en estek össze a tömegben, három embert kórházba is kellett szállítani.

Talán a legkellemetlenebbül a CBS amerikai hírtelevízióval készített korábbi interjú érinti az alelnökjelöltet. A kérdésre, hogy milyen újságokból tájékozódik, csak annyit válaszolt: „mindegyikből”. Amikor megkérték, mondjon legalább egyet, kitért a kérdés elől. Később pedig azt fejtegette, hogy tisztában van azzal, hogy a Biblia minden szava igaz, és a Genesis könyvében leírtak szerint teremtette Isten a világot. A középnyugati vallásos szavazók felé tett gesztus azonban visszafelé sült el, mivel az újságírói kérdésre válaszoló Palin hitet tett amellett is, hogy „az özönvíz előtt egymás mellett léteztek az emberek és a dinoszauruszok”.

Palin ezzel olyan gúnyáradatot váltott ki maga ellen, amely még a George Bush elleni karikatúrák hatását is kezdi elhomályosítani. A tudósok és kutatók szerint egyébként Palin amúgy is a tudomány ellensége. Nem meglepő, hogy ezek után a Biológiai Változatosság Központ Palinnak ítélte a Gumi Dodó Díjat, mert az alaszkai kormányzó szerint nem az ember felelős a globális felmelegedésért, valamint egyértelműen ennek ellentmondó bizonyítékok mellett is állította, hogy nőtt a jegesmedve-populáció az Északi-sark környékén.

„Palin kormányzó megtévesztő, veszélyes és költséges harcot folytatott a jegesmedve ellen – jelentette ki Kieran Suckling, a központ igazgatója. – A globális felmelegedésről pedig olyan szélsőséges az álláspontja, hogy mellette még Dick Cheney alelnök is Al Gore lelkes hívének tűnik.”

A republikánus alelnökjelöltet ugyanis valóságos pechsorozat üldözi: tüntetőknek hitte saját rajongóit, kifütyülték egy hokimeccsen, és most még a dinoszauruszok és a jegesmedvék miatt is rajta viccelődnek. Europress Az alelnökjelölt, aki úgy tudja, hogy egyszerre élt ezen a bolygón dinoszaurusz és ember. FOTÓ: AFP A republikánus vezérjelöltduó: Palin és az elnökjelölt McCain. FOTÓ: AFP Sarah Palin -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!