Hírek

2008.10.19. 15:24

Orbán: csak a gyors változás segít a válság megoldásában

A Fidesz elnöke szerint csak a gyors változás segít a jelenlegi válság megoldásában, legyen az akár előre hozott választás, egy másik kormány felállítása vagy egy új miniszterelnök jelölése. Orbán Viktor vasárnap, a Nemzeti Fórum III. budapesti országos gyűlésén beszélt erről.

mti

„A megújulás, a változás, egy rossz korszak lezárása, egy új megnyitása, az sürgető, a válság idején minden korábbinál sürgetőbb. Ezért nem igaz, hogy egy gyors változás, legyen az előrehozott  választás, más kormány felállítása, vagy új miniszterelnök megtalálása, ez ellentétes lenne a válság sikeres kezelése  szempontjából. Sőt megfordítom, csak így leszünk képesek kezelni majd ezt a válságot” - fogalmazott Orbán Viktor. A politikus szerint, ha a megszorítások helyett a gazdasági növekedést helyeznénk a középpontba, akkor minden százaléknyi növekedés újabb százmilliárd forintot hozna a költségvetésnek. Így, aki azt állítja, hogy a kormányzati gyakorlat megváltoztatása nem eredményezne Magyarország számára új pénzügyi forrásokat, az nem mond igazat - hangoztatta.

Orbán Viktor úgy vélte, a legnagyobb pénzügyi tartalék ma Magyarországon éppen a kormányzat működésében van. Közölte: a magyar államadósságot finanszírozó hiteleket 4-4,5  százalékkal drágábban kapjuk, mint a csehek. Ez azt jelenti, hogy egy négytagú család egy év alatt 160 ezer forintot fizet ki emiatt, hiszen a többlet 400 milliárd forint. Ezt fizetjük ki feleslegesen a vezetési válság miatt - mutatott rá a pártelnök.

„Egy emberi közösséget kevés dolog rendíthet meg jobban, mint hogy nehéz időkben nem számíthat saját vezetőire, amikor azt látja,  hogy saját vezetői nem hogy nem találják meg a jó válaszokat, meg sem értik azokat a problémákat, amelyekre meg kellene találniuk a  választ. Magyarország ma ilyen helyzetben van” - fogalmazott. Orbán Viktor szerint ez a szocialista párt felelősségére mutat rá. Egy hasonlattal élve azt mondta: egy olyan hajón ülünk mindannyian, ahol a hajóskapitánya tengeribeteg, és a legénység erőinek nagy része nem arra megy el, hogy kimentsék a hajót a  bajból, hanem, hogy a kapitányt istápolják. Úgy vélte, ma az MSZP arra fecsérli az erejét, hogy hogyan „tudja talpon tartani hajóskapitányát”.

A Fidesz elnöke úgy vélte, a szombati nemzeti csúcson mindenről szó volt, ami ahhoz kell, hogy a jelenleg hatalmon lévők átmentsék pozíciójukat, ám semmiről nem volt szó, ami az embereket igazán  érintette volna. Közölte: az a szó, hogy nép vagy népi, szombaton hiányzott. Úgy vélte, ha valaha szükség volt Magyarországon népi politikára, akkor  a következő években, évtizedekben szükség lesz, mert ebből a  válságból az országot nem az elit fogja kihúzni. Ha valaki ki fogja húzni a magyarokat a mai helyzetből, akkor az  a népi-nemzeti erő lesz - vélekedett. Úgy fogalmazott: nem csak arról van szó, hogy "Magyarországot  minden más országnál mélyebben érinti ez a válság, mert az uralkodó elit Magyarországot legyengítette, tönkretette, kifosztotta, nyakig  eladósította, lassan már lelkierejétől, kitartásra való képességétől  is megfosztotta", hanem az egész világban is rá kell jönni arra,  hogy "népibb" politikát kellene folytatni.

Úgy vélte, a mai helyzetre a megoldás a szociális piacgazdaság,  amit egyébként már a Nemzeti Fórum elődei is megfogalmaztak. Orbán Viktor kitért arra, hogy a Kárpát-medencei magyarságnak szabadság és függetlenség az első számú érdeke, de ki kell állni a demokrácia, a választás szabadsága mellett is, és lényeges a  szociális egyensúly, a családon belüli szociális egyensúly biztosítása is.

mti Orbán Viktor -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!