Hírek

2008.10.24. 16:44

Nyomoznak a sógorok a Strabag magyar kenőpénzeinek ügyében

Nyomozást indított a bécsi államügyészség Hans Peter Haselsteiner, a Strabag osztrák építőipari konszern társtulajdonosa ellen azzal a gyanúval, hogy korrupciós pénzeket juttatott magyar pártoknak.

F. K.

A vizsgálat kiterjed Alexander Zachra is, aki 2006-ig volt tagja az osztrák Liberális Fórum elnökségének, és cége, az Eurocontact bizonyítottan több százezer, egyes iratok szerint több millió eurónyi „támogatást” nyújtott a magyar liberálisoknak.

A 2006-os ausztriai választási kampány derekán azzal vádolták a Strabagot, hogy az Eurocontacton keresztül több millió eurós támogatást nyújtott a magyar szocialistáknak és szabaddemokratáknak. A MSZP és az SZDSZ akkor cáfolta, hogy kapott volna pénzt a Strabagtól a cégnek juttatott megrendelésekért cserébe. A Profil osztrák hetilap információi szerint a jelenlegi nyomozásban több magyar építési projektről szó van, köztük az M5-ös, az M35-ös, az M0-ás és az M7-es autópályáról, metróépítésről. A magazin birtokába jutott levelezés szerint a lobbisták szoros kapcsolatot ápoltak az MSZP és az SZDSZ pénztárosaival és minisztereivel, találkozókat szerveztek a Strabag vezetői és a Medgyessy-kormány tagjai között.

Az ügyben jelenleg a magyar Gazdasági Versenyhivatal és az ügyészség is vizsgálatot folytat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!