Hírek

2008.10.24. 04:28

Kinek kell kifizetnie a drága temetést?

Egyik olvasónk rokonának a temetését az elhunyt munkahelye rendezte el. De azt kéri: ha a hagyaték megnyílik, az örökösök fizessék meg utólag a tetemes költségeket!

R. V.

Az eljárás jogszerű: a munkahely, azaz a cég vagy szervezet ez esetben úgynevezett hagyatéki hitelező. Ők a hagyatéki hitelezői eljárásban érvényesíthetik jogaikat – mondták el a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. Ez a közjegyzői eljárás keretében zajlik. Amikor a közjegyző értesíti az örökösöket és a hitelezőket a hagyatéki eljárás időpontjáról, a hitelezők előállhatnak követelésükkel. A közjegyző hoz egy végzést, ami tartalmazza a döntést, hogyan oszlik el az örökség, és mennyit kell a hitelezőknek fizetni. Amennyiben az örökösöknek ez nem felel meg, a végzést bíróságon megtámadhatják. Hogy a helyzetből mégse legyen jogi hercehurca, érdemes megegyezni a hitelezőkkel. Mondjuk: ők kifizettek az általuk megrendelt temetésért egy bizonyos összeget, aminek mi csak egy részét érezzük méltányosnak. Ilyenkor jó, ha tárgyalunk a dologról.

Előfordulhat, hogy egy hagyatéki hitelezői eljárásban feketén-fehéren kiderül: az elhunytnak nagyobb az adóssága, mint amennyi javat maga után hagyott. Az örökösök rémüldöznek, hogy most ezt ki kell fizetniük. Az ügyvéd válasza: nem feltétlenül. Ha az örökös közjegyző előtt lemond a hagyatékról, akkor sem az adósságnak, sem a megmaradt javaknak nem lesz jogutódja. Ilyenkor minden az államra száll. Az viszont nem járható út, hogy csak a javakat akarjuk örökölni, az adósságot nem.

Bár az örökös azt sérelmezi, hogy az elhunytat a temetésen saját halottjuknak nevezték volt cégének vezetői, így aztán valóban nem szép a temetési költségeket követelni, a jog szerint mégis megtehetik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!