Hírek

2008.10.06. 12:05

Kilencvenen sztrájkolnak Egerben

Általános sztrájk kezdődött hétfő reggel 7 órakor a Markhot Ferenc Kórház-rendelőintézetben. A munkabeszüntetés céljával több szervezet és intézmény nyilvánította ki szolidaritását.

AS Network – reggel.hu - MTI

Hegyaljai Judit, az EDDSZ helyi vezetője a HEOL.hu kérdésére megerősítette: a sztrájkot a kórházi szakszervezetek a HospInvest Zrt. és a megyei önkormányzat között létrejött, a működtetésbe adásáról szóló szerződés felbontásáért hirdették meg. Tizenöt kórház küldött nyilatkozatot szolidaritásáról. A pedagógusok és a Liga Szakszervezetekhez tartozó rendvédelmi erők délután nyújtják át petíciójukat a kórház vezetésének, a vasutasok pedig nyolc és tíz óra közötti időre hirdettek sztrájkot az egri állomáson.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Általános sztrájk kezdődött hétfő reggel 7 órakor a Markhot Ferenc Kórház-rendelőintézetben
[/caption]

A kórház egyik bejáratánál spontán módon összeállt csoport előtt Szabó Pál tartott rögtönzött beszédet. A kórházvédő bizottság elnöke megismételte azokat az érveket, amelyeket többször hangoztattak, vagyis hogy a HospInvest Zrt.-nek az engedélyezésre benyújtott paksamétája alapján szabályosan nem lehetett megadni az ÁNTSZ-engedélyt. Szabó Pál hangsúlyozta, hogy nincs elég dolgozója a cégnek. Megítélése szerint maximum 50 orvos állhat rendelkezésükre. A jelenlegi kórházi gárdából 120 orvos nem fog nekik dolgozni – hangoztatta, illetve a magyar orvosok közül a HospInvest minden hirdetése ellenére sem jönnek Egerbe, nem fognak árulóként viselkedni velük szemben. Szabó Pál szerint közalkalmazotti esküjüknek megfelelően számukra a betegek érdeke az első, s ez nem jelenthet mást, minthogy megvédik a kórházukat.

A megyei közgyűlés elnöke, Sós Tamás úgy vélte,  nem romlanak, hanem javulnak a munkafeltételek, a kórház működése. Az intézmény eközben köztulajdonban marad, és minden szakmai és anyagi ráfordítás a köztulajdont gyarapítja. A kórházat a megye folyamatosan ellenőrzi, és minden vállalást betartat az új üzemeltetővel.

– A megyei közgyűlés elnökeként valamennyi kórházi dolgozó és megyében élők szempontjait kell mérlegelnem, hiszen a megye valamennyi lakójáért tartozom felelősséggel. Arra kérem azt a szűk csoportot, akik sztrájkot indítottak, hogy térjenek vissza a munkájukhoz, és a kórház dolgozóinak többségével együtt dolgozzanak a betegellátás fejlesztéséért, egy jobb egri kórházért. A HospInvest Zrt. november 1-jén átveszi az egri Markhot Ferenc kórház üzemeltetését, és ez a tény megváltoztathatatlan, szögezte le a megyei elnök. „Arra kértem a HospInvest Zrt.-t, hogy még pár napig adjon lehetőséget arra, hogy aki még nem írta alá a munkaszerződését, dönthessen úgy: továbbra is az egri kórházban dolgozik, és részt vesz a megyei betegellátás fejlesztésében.

Arra kérem a sztrájkolókat, hogy a betegellátás akadályozása helyett válasszák a betegellátás fejlesztését. Mindannyiunk érdeke, hogy ismét helyreálljon a nyugalom és a békés gyógyítás a kórházban, és együtt adjunk büszkén hírt a megvalósuló fejlesztésekről” – mondta Sós Tamás, aki továbbra is szorgalmazza egy, a HospInvest munkáját ellenőrző testület létrehozását civil szervezetek, az egyházak, a városi és megyei önkormányzat, illetve a szakmai oldal részvételével. A megyei szigorú kontroll mellett a minden érintett bevonásával létrejövő testület részt venne az ellenőrzési folyamatban.

A vasútközlekedés is megbénult

Közben egyetlen jegyvizsgáló szolidaritási sztrájkja leállította hétfőn reggel az egri pályaudvaron a kifutásra kész gyorsvonatot – jelentette a helyszínről a távirati iroda tudósítója.

A hevesi megyeszékhely pályaudvaráról 8 óra 36 perckor kellett volna a budapesti Keleti pályaudvarra indulnia egy gyorsvonatnak, de a szerelvény végül állva maradt, mert a kötelezően előírt két jegyvizsgáló közül az egyik közölte, hogy ő csatlakozik a Liga Szakszervezetek által meghirdetett szolidaritási sztrájkhoz.

Hétfő reggelre a Liga Szakszervezetek hirdetett szolidaritási sztrájkot az egri kórház privatizálása ellen tiltakozók támogatására; Gaskó István, az érdekképviselet vezetője bejelentette, hogy reggel 8 és 10 óra között nem indulnak vonatok Egerből.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!