Hírek

2008.10.23. 17:39

Hullámvasúton a forint

Fel s alá ugrált csütörtökön a forint árfolyama, s közben történelmi rekordot is döntött, és átépte a 286-os szintet az euróval szemben. Az elemzők szerint a jegybanki kamatemelés jó döntés volt, és visszatér majd a bizalom.

Németh Márk

Újabb gyengülési hullám tört csütörtökön a spekulánsok által a napokban megrogyasztott forintra: a magyar fizetőeszköz kora délutánra történelmi mélypontra esett, az euróval szembeni árfolyama átlépte a 286-as szintet. Ezt követően hullámvasutazásba kezdett a hazai deviza, hiszen előbb egy komoly erősödéssel a 275-ös szintig tornászta fel magát, utána meg visszacsúszott 279-re.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] A jegybankelnöknek nincsenek könnyű napjai mostanság. FOTÓ: AS
[/caption]A kora délutáni, rekordméretű zuhanást most nem a spekulánsok okozták, hanem egy nagyon kedvezőtlen hír, miszerint az eurózóna országainak ipari termelése augusztusban 6,6 százalékkal múlta alul az egy évvel korábbi időszak teljesítményét. Ez komoly gazdasági recessziót vetít előre az egész térségre nézve. A hír délelőtti megjelenését követően a befektetők pánikszerűen elkezdtek szabadulni európai részvényeiktől, próbálták menekíteni a pénzüket Európából, és elkezdtek amerikai értékpapírokat venni. Emiatt gyakorlatilag az összes uniós országban elkezdtek zuhanni a tőzsdeindexek, a mi régiónkban a lengyel, a cseh és az osztrák börze is esett. A kedvezőtlen hír hatására az euró is gyengült a dollárhoz képest, miközben a közép-kelet-európai országok valutái is veszítettek az értékükből az euróval szemben. Ez érintette a forintot is.

A hazai fizetőeszköz már szerdán is óriásit zuhant, és átlépte a 285-ös szintet az euróval szemben. Mindezt annak ellenére, hogy a Magyar Nemzeti Bank rendkívüli, három százalékpontos kamatemelésről döntött. A beavatkozás az elemzők szerint annak volt köszönhető, hogy az árfolyam már tarthatatlanná vált a jegybank számára. Mindenesetre – londoni elemzők szerint – egyebek közt ennek hatására is vissza fog térni előbb-utóbb a bizalom a forint iránt. A Goldman Sachs befektetési bank elemzője a Magyar Nemzeti Bank három százalékpontos kamatemelésről azt írta: jóllehet, a kezdeti piaci reakció „nem volt elsöprő”, a szigorítás végül jó lépésnek fog bizonyulni. A JP Morgan pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlege pedig elemzésében úgy vélte, hogy az MNB lépése bizonyítja a magyar döntéshozók elszántságát a pénzügyi válság elkerülésére.

Vezető hírré vált Magyarország

A CNBC amerikai gazdasági hírtelevízió szerdán több tudósításban, Budapestről bejelentkezve számolt be arról, hogy Magyarország „a hitelválság első vonalaiban találta magát„. A „Magyarországi válság” című tudósítások hangsúlyozták, hogy a magyar kormány erőfeszítései arra irányulnak, hogy megnyugtassák a nemzetközi piacokat. Simor András a jegybank elnöke a televíziónak elmondta, hogy Magyarország nem követi Izland útját, a két ország pénzügyi helyzete nem hasonlít egymásra. Bajnai Gordon gazdasági miniszter pedig azt hangsúlyozta, hogy a magyar bankok rendkívül nyereségesek voltak az utóbbi években. Több megszólaló is bizonygatta, hogy a magyar bankrendszer nem az izlandi úton halad.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!