Hírek

2008.10.29. 19:08

Gyenesei: a gazdasági válság egyik nagy vesztese a sport lehet

A jelenlegi gazdasági válság egyik nagy vesztese a sport lehet - jelentette ki Gyenesei István sportért felelős önkormányzati miniszter, aki szerdán a Sportpolitika, sportfinanszírozás, sportigazgatás elnevezésű rendezvényen tartott előadást. A tárca vezetője kiemelte: csökken a fizetőképes kereslet és a sport mögött álló állami, önkormányzati, szponzori háttér.

mti

Az előadást nagy érdeklődés kísérte, hiszen az Országgyűlés sport- és turisztikai bizottságának keddi ülésén derült ki, hogy a módosított költségvetés tervezete szerint jövőre 1,4 milliárd forinttal kevesebb lesz a sport központi állami támogatása az ideihez képest. Gyenesei megjelölte a célt is: a meglévő pénzt jobban kell elosztani, és az utánpótlásra mindenképpen több pénz jut majd az ideinél. A miniszter elmondta: szerinte az állam évente összesen 100 milliárd forintot ad a magyar sportra és ez az összeg egyébként huszonöt-harminc százalékát teszi ki a magyar sport finanszírozásának.

A pekingi játékokkal kapcsolatban megjegyezte: "Elég idő telt el ahhoz, hogy viszonylag érzelemmentesen lehessen értékelni az olimpiát. A magyar csapat szereplése nem tekinthető kudarcnak, de a vártnál gyengébb eredményt ért el." Hozzátette: Peking a biokémia expója volt, és ennek tükrében is elmondható: a magyar sportegészségügyi háttér más nemzetekhez képest jelentős elmaradást mutat. "Az egészségügyi miniszter és az én álláspontom közeledett egymáshoz abban a kérdésben, hogy fontos egy sportegészségügyi központ létrehozása. Számításaink szerint magántőke bevonásával mintegy öt-hat milliárd forintból működőképes kórházat lehetne kialakítani az eddig két és fél milliárd forintból elkészült, a sportkórháznál található épülettorzóból. A magyar sport ettől vásárolna szolgáltatásokat, és nem kellene egy egész intézményt fenntartani a számára. Jövőre harminccal több sportorvosi rendelő is lesz az országban."

Kérdésre válaszolva a miniszter elmondta: a sport- és turisztikai bizottság ugyan ellenszavazat nélkül foglalt állást  abban, hogy a nemzeti labdarúgó stadiont a Puskás Ferenc Stadion  helyén építsék fel, de arra anyagi forrás jelenleg nem áll  rendelkezésre. Véleménye szerint az MLSZ által tervezett Fehér úti létesítmény megvalósulásának nagyobb lehet a realitása.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!