Hírek

2008.10.11. 11:58

Grószék szelleme?

A „Lehet Más a Politika!” elnevezésű mozgalom (pártkezdemény?) minapi akciója kétségtelenül az „új szellem” jegyében fogant, míg annak nagyon is hangosra ás látványosra sikeredett bukása mintha inkább a régmúltat idézné. Vajon tényleg Grósz Károly szelleme kísértett a Parlamentnél?

Stanga István

Bár a közkeletű vélemény szerint egy új pártnak nagyjából annyi esélye van sikerrel szerepelni a választásokon, mint annak a bizonyos trójai falónak az epsoni derbin, vannak, akik mégis megpróbálják..., méghozzá pénz, helyi szervezetek és jelöltek nélkül, mondván, ebből a mozgalomból (pártkezdeményből) csakis akkor lesz valami „...ha a közönség jelentős része akarja, és hajlandó érte áldozatot hozni; ha nem, akkor nem lesz". Hát, hogy akarják-e vagy sem, arról fogalmam sincsen, amiként azt sem tudom, hogy képes lesz-e ez az új csapat gyökeret verni a megehetősen merevnek és megváltozathatatlannak tűnő magyar pártstruktúrában, tény azonban, hogy a „Lehet Más a Politika!” (LMP) nevű formáció bizonyos mértékben hiánypótló, hiszen a „zöld gondolatok” képviseleténél, a környezetvédelem legégetőbb kérdéseivel való foglalkozásnál jóval többet szeretnének, már amennyiben a céljaik közé sorolták a hazai politika színvonalának emelését (hát, ez – valljuk be – nem túl nehéz), stílusának, eszközrendszerének és módszereinek megújítását. Hogy a korábban a  „zöld szférában”, a szociális, illetve a jogvédő területen működő, zömmel a fiatalabb generáció tagjait tömörítő LMP mennyire komolyan is gondolja a dolgot, azt semmi sem mutatja jobban, mint az az akciójuk, amely már az „új szellem” jegyében fogant, de amelynek rendkívül látványosra és hangosra sikeredett bukása sokkal inkább a régmúltat idézi.  

A történtek nagyjából annyiban foglalhatók össze, hogy az LMP a minap egy aféle figyelemfelhívó show keretében lézerképeket vetített volna a Parlament épüetére, ám ezt a rendőrség megakadályozta, hivatkozva egyrészt arra, hogy az esemény előzetes bejelentésében nem szerepelt a lézervetítés, másrészt meg arra, hogy a Parlament középület, és a vetítés megzavarná annak nyugalmát, illetve az ott dolgozók munkáját. Nos, hogy a tiltás módja tényleg a Grósz-korszakot idézi-e, amint azt az LMP-sek állítják, abba most ne menjünk bele, ám annyi bizonyos, hogy a rendőrség eljárása (kezdve a már említett, nagyon nehezen értelmezhető magyarázatoktól, egészen az aktivisták gépkocsijának a kitartó követéséig) egyfelől röhejes, másfelől több mint megkérdőjelezhető. Röhejes, mert vajon ki a franc hiszi el azt a sült baromságot, hogy a Parlament teljesen másik részén lévő, lefüggönyözött helyiségben ücsörgő honatyákat bármiben is zavarta volna a lézerfény, és persze, erősen megkérdőjelezhető, mivel az LMP egy előre bejelentett demonstrációt tartott, márpedig a gyülekezési jog gyakorlásánál senki sem írhatja elő, milyen technikai eszközöket lehet használni, és milyeneket nem. És bár a történet kétségkívül nem válik a magyar demokrácia dicsőségére, az LMP mégsem jött ki túl rosszul a dologból, ugyanis – hála a rendőrségi fellépésnek – a média akkora teret szentelt a sztrorinak (és így a mozgalomnak), amekkoráért hosszú évekig kellett volna vetítgetni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!