Hírek

2008.10.20. 13:07

Fidesz-KDNP: százezer ember maradhat ellátatlanul

A szocialista kormány újabb, ezúttal nyáron tett ígéretét szegi meg, ugyanis 3,6 milliárd forintot nem akar, nem hajlandó kifizetni a gyógyászati segédeszközök támogatására – jelentette ki Soltész Miklós, a Fidesz-KDNP népjóléti kabinetjének vezetője.

mti

Amennyiben nem fizetik ki a pénzt, százezer ember maradhat ellátatlanul – állítja Soltész. Mint elhangzott, 2006 és 2008 között a gyógyászati segédeszközökre szánt támogatások összege mintegy 30 százalékkal csökkent. Soltész Miklós tájékoztatása szerint ez annyit jelent, hogy a költségvetés idén 42,7 milliárd forintot irányzott elő a gyógyászati  segédeszközök támogatására, holott ez az összeg jóval 50 milliárd  forint felett volt néhány évvel ezelőtt. A 2006 és 2008 közötti időszakban jelentősen csökkent az ellátottak köre, ami azt jelenti, hogy "nagyságrendileg több mint  fél millió honfitársunk esett ki a támogatási rendszerből" - mondta  el az ellenzéki politikus.

További következményként említette, hogy egyre több olyan fogyatékkal élő ember van, aki nem tudja kifizetni a számukra felírt  receptet, és nem is ismeri ennek tartalmát, mivel nem áll  rendelkezésre mindenütt termékismertető, nincsenek termékbemutatók. Soltész Miklós szerint megszorították a fogyatékos emberek életét, másrészt pedig ismét az időseken spórolnak. "Hiába próbálják azt mondani, hogy kedvenc társadalmi csoportjuk a nyugdíjas, látványosan néha olyan döntést hoznak, mintha  támogatnák őket, suttyomban viszonyt visszafogják a támogatásokat" -  fogalmazott a politikus.

A Fidesz-KDNP azt javasolja, hogy állítsák vissza a 2006. évi támogatási szintet a gyógyászati segédeszközök terén, ami megegyezik  az Országos Egészségügyi Pénztár (OEP) elképzeléseivel is. Az ellenzéki képviselő fontosnak nevezte az adminisztratív költségek csökkentését, valamint azt, hogy biztosítsanak a betegeknek könnyen hozzáférhető termékismertetőket a gyógyászati  segédeszközökről, mivel ezek hiányában sokan nem váltják ki azokat, nem tudják megítélni azok tényleges hasznosságát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!