Hírek

2008.10.20. 15:37

Az iker és a fehér plasztik, avagy kaszálás hamis kártyával

Szerbiában is rohamosan terjed a bankkártyás pénzlopás. Ebben az évben eddig több mint egymillió eurós – 250 millió forintos – kár érte miatta a bankokat. Az elkövetők zöme bolgár és román állampolgár volt.

mti

Zoran Kovacevic felügyelő, a belgrádi rendőrség hamisítások és csalások felderítésével foglalkozó részlegének vezetője a Blic című szerb újságnak elmondta, hogy kétféle kártyát használnak: az „ikert”, ami pontosan úgy néz ki, mint az eredeti, de kevesebbet tud, ezért csak vásárolni lehet vele, és a „fehér plasztikot”, amivel automatákból vesznek fel pénzt. A hamisítványokat szervezett bűnbandák készítik külföldön. A bolgárok Angliában, a románok Olaszországban veszik őket. A bűnözési ág elindulásakor elkészítésük még mintegy 20 ezer euróba került, ma már néhány ezerért le lehet gyártani őket.

A fehér plasztik készítői vagy eladják – 250-400 euróért – a kártyát, vagy 20 százalékos részesedésért dolgoztatják felhasználóját. Az elmegy Szerbiába, végiglátogat néhány bankautomatát, majd pár nap múlva visszatér megbízóihoz. A húsz százalék levonása után átadja nekik a megszerzett pénzt és a kártyát, újat kap helyette, s már indulhat is az újabb pénzbeszerzésre. A belgrádi rendőrség csak az idén harminc, többségében román és bolgár tolvajt vett őrizetbe, de akadtak a letartóztatottak között német útlevéllel érkezők is. Volt, aki megelégedett százezer dinárral, más meg egymillió dinárt (több mint 12 ezer euró) gyűjtött össze elfogásáig.

A szerb bűnözők (mivel a bankautomaták egy részét kamerákkal is ellátták, s azok felvételei egy könnyen köröztethető hazai elkövető számára megnövelik a lebukás veszélyét) többnyire Macedóniát és Horvátországot választják működési terepnek. A fehér plasztiknál jobban kedvelik az ikerkártyát, amivel ugyancsak szépen lehet kaszálni.

A hamisítási technika amúgy ma már Szerbiában is fejlett. Egy újvidéki kártyagyártó üzem termékeivel például 10 millió dinártól tudták megszabadítani a szerb postatakarékot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!