Hírek

2008.10.27. 14:38

Alkotmányügyi bizottság: igen a jövő évi költségvetésre

Az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága hétfői ülésén támogatta a jövő évi költségvetésről szóló törvényjavaslatot. A testület 16 igen, 13 nem szavazat ellenében találta általános vitára alkalmasnak a javaslatot.

mti

Dencső Balázs, a Pénzügyminisztérium főosztályvezető-helyettese elmondta, hogy a korábban benyújtott törvényjavaslat a nemzetközi pénzügyi és gazdasági válság miatt átdolgozására szorult. Az újonnan benyújtott költségvetés úgy tervezi, hogy 2009-ben a GDP-növekedés 1,2 százalék, az infláció 3,9 százalék lehet. Az államháztartás céljait is felül kellett vizsgálni: míg a  konvergenciaprogram 2009-ben az államháztartási hiányt a GDP 3,2 százalékára tervezte, ebben a javaslatban már az szerepel, hogy az államháztartási hiánynak a GDP 2,9 százalékára kell csökkennie - mondta Dencső Balázs hozzátéve, hogy ez az egyik feltétele annak, hogy Magyarország a korábban tervezettnél hamarabb tudja bevezetni az eurót.

Horváth Sándor, az Állami Számvevőszék főcsoportfőnöke elmondta: a költségvetési javaslat nem tükrözi teljes mértékben azokat a hatásokat, amelyek a kidolgozását indokolttá tették volna. Olyan jellegű szerkezeti változások, átrendeződések nem jelennek meg benne, amelyek a kialakult pénzügyi válságjelenségek kezelésre adott esetben alkalmassá tennék - közölte. Mint mondta, javasolták, hogy a válságjelenségek kiküszöbölésére rendelkelésre álló tartalékok összegét növeljék.

Répássy Róbert, a bizottság fideszes alelnöke közölte: frakciója nem támogatja a törvényjavaslatot. Az ellenzéki képviselő szerint a Miniszterelnöki Hivatal "vízfejjé vált", mert - mint mondta - folyamatosan nő a létszáma és személyzeti kiadásai. Ez elfogadhatatlan, miközben a kormány válságköltségvetésre készül - tette hozzá. Répássy Róbert bírálta azt is, hogy a bíróságok támogatását eközben csökkentik. Hankó Faragó Miklós, a testület szabad demokrata alelnöke közölte: a párt frakciója a törvényjavaslat általános vitára való alkalmasságát támogatja, de - mint mondta - ebben a formájában elfogadni nem tudják. Wiener György (MSZP) Répássy Róbert kijelentésére reagálva azt mondta, hogy igazságszolgáltatási területen a korábbi túlköltekezésnek a visszafogása történik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!