Hírek

2008.10.23. 09:36

A hely, ahonnan minden elindult

Sólyom László köztársasági elnök egyetemi tanárok társaságában megkoszorúzta a fővárosi Piarista közben található, az 1956-os Egyetemi Forradalmi Diákbizottság megalakulásának tiszteletére elhelyezett emléktáblát csütörtök reggel.

mti

Az államfő után Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke és Pomogáts Béla egyetemi tanár helyezett el koszorút az emléktáblánál. Az V. kerületben, az ELTE Bölcsészettudományi Karának egykori épületénél elhelyezett emléktáblát 2007. október 30-án avatták fel. A vörösmárvány táblát, amelyen az szerepel, hogy „E ház előtt indult 1956. október 23-án délután a pesti egyetemisták forradalomhoz vezető tüntetése, itt működött a forradalmi napokban az Egyetemi Forradalmi Diákbizottság és itt szerkesztették lapját, az
Egyetemi Ifjúságot” a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Egységes Szövetsége (MEFESZ) állíttatta.

Az emléktábla avatásakor Pozsár István, az Egyetemi Forradalmi Diákbizottság egykori elnöke elmondta, hogy a diákbizottság tagjai a forradalom alatt napilapot szerveztek, röpcédulákat szórtak, részt vettek az élelmiszerosztásban, a forradalom leverése után pedig ismeretterjesztő anyagokat terjesztettek, amiért többen börtönbe is kerültek.

Szili a 301-es parcellánál

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke nyitotta a hivatalos megemlékezők sorát csütörtök reggel a rákoskeresztúri Új köztemető 301-es parcellájában. A házelnök Nagy Imre miniszterelnök és mártírtársai nyughelye, illetve az 1956-os áldozatok központi emlékműve mellett a 298-as parcellában helyezett el koszorút és rótta le kegyeletét az 1956-os forradalom- és szabadságharc 52. évfordulóján.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!