Hírek

2008.08.27. 14:34

Újra benyújtja nyugdíjreform-javaslatát a KDNP

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) az ősz folyamán ismét benyújtja az Országgyűlésnek nyugdíjtörvény-javaslatát, amit az elmúlt hónapokban a Barankovics Alapítvány a legfrissebb adatokkal korrigált, és ennek megfelelően elkészítette a háttérszámításokat is. Mindez most egy kötetben jelent meg.

mti

 Semjén Zsolt, a párt elnök-frakcióvezetője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján közölte: a nyugdíjrendszer nagyon összetett, bonyolult rendszer, ezért tartották fontosnak, hogy az ide kapcsolódó törvényjavaslatokat, illetve ezek háttérszámításait, háttértanulmányait kötetbe rendezve adják közre az érdeklődők számára. Reményeik szerint e munka alapján elindul egy szakmai vita arról, milyen legyen hosszú távon a magyar nyugdíjrendszer.

A részletekről Mészáros József, a Barankovics Alapítvány kuratóriumának elnöke közölte: a következő időszakban nyugdíjba vonulók nyugdíja nagyban függ az egyes ember aktív korában tett erőfeszítéseitől, azaz attól, mennyi nyugdíjat fizetett be a kasszába. Aki többet fizetett, annak több lesz a nyugdíja is.

Ez a nagyon bonyolult rendszer leegyszerűsítve úgy működne, mint egy magánnyugdíjpénztár, amiben az egyéni „eszmei számlákon” lennének nyilvántartva a befizetések. Hozzátette ugyanakkor, hogy felosztó-kirovó nyugdíjrendszer megalkotásáról van szó. Az elesettek segítése érdekében ugyanakkor 70 éves kortól bevezetnék az állampolgári alapnyugdíjat, hogy idős korára senki ne maradjon ellátás nélkül.

Ezek is érdekelhetik