Hírek

2008.08.26. 16:43

Újabb feldolgozót vontak blokád alá az almatermelők

Mátészalkán is blokád alá vettek egy léüzemet a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei almatermesztő gazdák.

Boda V.

[caption id="" align="alignleft" width="465"] Az ipari alma alacsony felvásárlási ára miatt tiltakozó almatermelők hétfőn kezdték demonstrációjukat.
[/caption]Az ESZAT Kft. telephelye elé mintegy húsz járművel vonultak fel az almatermelők. Később, miután a társaság ügyvezetője beengedte a tiltakozókat az üzem területére is, zár alá vettek két hídmérleget, hogy megakadályozzák az esetleges gyümölcsátvételt.
Az ipari alma alacsony felvásárlási ára miatt tiltakozó almatermelők hétfőn kezdték demonstrációjukat a megyében.

Akkor két helyen, a térség legnagyobb gyümölcsfeldolgozója, az Agrana-Juice Magyarország Kft. anarcsi és vásárosnaményi telephelye előtt virrasztottak a gazdák. Akciójukkal nettó 30 forint kilogrammonkénti árat szeretnék kikényszeríteni a felvásárlók által ígért 15-20 forint helyett.

Gráf József agrárminiszter kedden azt mondta, mind a termelőknek, mind a feldolgozóknak engedniük kell az almavitában. „A magyar árviszonyokat is meghatározó lengyel piacon a felvásárlók egyelőre legfeljebb 8 eurocentet hajlandók adni egy kilogramm léalmáért, és ez 19-20 forintnak felel meg. Körülbelül ugyanennyit fizetnének az itthoni feldolgozók a magyar termelőknek is” – tette hozzá. Az agrárminiszter szerint a megállapodásnak „valahol a 8 és a 12 eurocentes ár” között kell megszületnie.

Tiltakozás a lengyeleknél is

Lengyelországban is tiltakoznak az almatermelők: szintén gyümölcsfeldolgozó üzemeket vettek blokád alá, tiltakozásul az alacsony átvételi árak miatt. Budai Gyula, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének igazgatója elmondta, a magyar termelők delegációja kedden találkozik a Lengyel Parasztszövetség begbízottaival, hogy a két szervezet közös álláspontot alakítson ki az alma felvásárlási árával kapcsolatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!