Hírek

2008.08.13. 11:21

Túl a százezres határon

Fontos mérföldkőhöz érkezett az idén tízéves MKB Egészségpénztár: a hazai önkéntes egészségpénztárak mezőnyében másodikként sikerült elérnie a százezer fős taglétszámot.

BAMA

Noha a pénztár – az egészségpénztárak között egyedüliként – 2004 óta három másikat is beolvasztott, a hozzá csatlakozó tagok döntő része új belépő volt: mára közel 2500 munkáltatói partner választotta az MKB Egészségpénztárt. Ennek révén 2008 végére már a hatmilliárd forintot közelíti az éves tagdíjfizetés, amelynek dinamikája ugrásszerű növekedést hozott a tagok megtakarításaiban is. A pénztár jelenleg közel 5,8 milliárd forintot kezel, a jelek szerint nem is rosszul: az elmúlt esztendőkben a nettó hozam – amely a tagok adómentes bevétele – rendre az infláció felett alakult, tavaly például 104 bázisponttal haladta meg a fogyasztói árindexet.

Az MKB Egészségpénztár tagjait ma már az ország egész területén 6400 szerződött szolgáltató látja el 7800 telephelyen. Ezeknek már több mint a felénél fogadják el a pénztár által kibocsátott egészségkártyát, amelyet a pénztártagok aktívan használnak is: ma már minden tíz vásárlásból hét kártyával zajlik – mondta Lehoczky László, az MKB Egészségpénztár igazgatótanácsának elnöke. A pénztár tagjai tavaly 347 ezer tranzakciót bonyolítottak egészségkártyával, hozzávetőlegesen 2,4 milliárd forint értékben.

Az igazgatótanács elnöke szerint a pénztártagok kiadásai is érzékelhetően változtak az elmúlt négy esztendőben: míg 2004-ben az éves befizetésnek mindössze a 20 százalékát költötték el, tavaly már 80 százalékot, és mindössze 20 százalék maradt jellemzően a számlákon, a későbbi kiadásokra. Mivel azonban az egészségügy finanszírozásában várhatóan mindinkább előtérbe kerül az öngondoskodás, Lehoczky László arra számít: az egészségpénztárakban is növekedni fog az előtakarékossági hajlandóság, a tartalékolási szándék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!