Hírek

2008.08.11. 16:58

Terv fölött a leépítés a központi közigazgatásban

Majd tíz százalékkal túlteljesítette a tervezettnél a létszámcsökkentést a kormány – áll Veres János pénzügyminiszter központi igazgatás átalakításáról szóló beszámolójában.

BAMA

A Népszava hétfői információi szerint Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az Új egyensúly programban 12 500 fős csökkenéssel számolt, ám a tényleges leépítés már elérte a 13 600 főt. Az igazgatást azonban ennél is többen hagyták el, mert az elmúlt két évben több területen – így az adóhatóságnál, vám- és pénzügyőrségnél vagy a munkaügyi ellenőrzést végző szervezeteknél – jelentős létszámbővítés történt.

Veres szerint az átalakítások eredményesek, mert míg a kabinet az igazgatási költségekből 37 milliárdos megtakarítást várt, ezek ténylegesen 46 milliárdra rúgnak. Jelentősen megfogyatkozott a minisztériumi apparátus. A 2002-es kormányváltáskor a 8743 fős dolgozói létszám 2006 nyarára 7936-ra csökkent, jelenleg pedig már csak 5787 fő. A központi költségvetési szervek száma jelenleg 176, míg ez a szám két éve még 415-re rúgott. Ötödével kevesebb a közalapítvány is, valamint csökkenés történt a megyei szintről regionális szintre átszervezett szakhatóságoknál is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!