Hírek

2008.08.29. 17:35

Szombattól még olcsóbb a külföldi telefonálás

Szombattól ismét csökkentik roamingtarifáikat az európai mobilszolgáltatók, erre egy uniós rendelet kötelezi őket. A három hazai szolgáltató ügyfeleinek esetében a rendelkezés mintegy tíz százalékkal csökkenti a roaming, azaz a külföldön barangolás költségeit.

N. M.

[caption id="" align="alignleft" width="465"] Mostantól a hívásfogadás nettó ára nem lehet magasabb 22 eurócentnél, a hívásindítás legfeljebb nettó 46 eurócentbe kerülhet percenként.
[/caption]Az Európai Parlament 2007-ben három lépésben határozta meg a beszédhívásokért felszámolhattó roamingdíjak csökkentésének a menetrendjét. Tavaly nyáron, az első lépésben a roaming hívásfogadás legmagasabb kiskereskedelmi ára nettó 0,24 euróra, a híváskezdeményezés nettó díja pedig 0,49 euróra csökkent; ez 20-40 százalékkal mérsékelte az unión belül a roamingolás költségeit.

A rendelet életbelépésével az unió területén jelentősen csökkentek az árak, kiszámíthatóvá és áttekinthetővé váltak a külföldi mobiltelefon-használat költségei. Megszűnt az a korábbi állapot, amelyben csak nehezen lehetett megtudni, hogy kinek, melyik országban, mikor mennyibe kerül egy-egy hívás indítása vagy fogadása.

A korábban meghatározott menetrend szerint a szolgáltatók 2008. augusztus 30-tól a barangolás kis- és nagykereskedelmi árait tovább csökkentik. Mostantól a hívásfogadás nettó ára nem lehet magasabb 22 eurócentnél, a hívásindítás legfeljebb nettó 46 eurócentbe kerülhet percenként, a nagykereskedelmi ár pedig legfeljebb 28 eurócent lehet. Vagyis az uniós országokban tartózkodva mobiltelefonunkon a hívásfogadásért az eddigi bruttó 70,80 forint helyett legfeljebb 60,90 forintot, míg az unió területére irányuló hívásért 144 forint helyett 127,40 forintot kell fizetni percenként. A harmadik lépcsőben, 2009. augusztus 30-tól további három-három eurócenttel csökkennek majd a maximális percdíjak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!