Hírek

2008.08.06. 07:57

Schmitt Pál hat aranyra számít

Schmitt Pál továbbra is tartja év eleji jóslatát, miszerint a piros-fehér-zöld küldöttség hat aranyérmet nyerhet a pekingi olimpián. A Magyar Olimpiai Bizottság elnöke ugyanakkor abban bízik, hogy egy sikeres ötkarikás szereplés ismét felhívja a figyelmet arra, mennyire alulfinanszírozott a magyar sport.

mti

Schmitt Pál három hatossal számol, azaz a 170 fős magyar csapat minden éremből hatot szerezhet Pekingben. Ez szerinte annak ellenére reális elvárás, hogy Kolonics György halálával egy éremesélyes kenupárossal lett szegényebb az együttes, amely az elmúlt játékokhoz viszonyítva sokkal kisebb létszámú, az amerikai és ausztrál úszók világcsúccsal sokkolták a világot, a kínaiaknál pedig kiszámíthatatlan, hogy melyik sportágban jönnek elő egy új világklasszissal.

„Tartom a hat arany-, hat ezüst-, hat bronzérmes elvárást, de tény, hogy most már ehhez több szerencse kell. Van hat-hét olyan sportág, amelyek közül bármelyik előrukkolhat meglepetéssel. Persze azt most még nem tudni, melyek lesznek ezek, most úgymond egy kicsit rájuk tolom a felelősséget” – mondta a MOB-elnök.

Schmitt Pál abban is bízik, hogy a sikeres szereplés ismét ráirányítja a figyelmet a sport alulfinanszírozottságára. „Annyit hangoztattuk már, hogy a magyar sport alulfinanszírozott, s az olimpia ismét felhívhatja erre a figyelmet. És most nem az élsportról van szó. Magyarországon a költségvetés 0,2 százaléka jut sportra, ami elenyésző összeg, tíz gyerekből hat nem sportol. Ezen változtatni kell. A világ 16 napig a sportolókra figyel, ennek önkormányzati, sőt családi szinten is lehet hatása.”

A MOB-elnök a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tagjaként úgy vélekedett, minden idők legnagyobb olimpiájára kerül sor Pekingben. „A kínai fővárosban 205 ország versenyzői indulnak. A műsor ugyanaz, mint négy éve, 11 128 sportoló indulhat, ezen a téren féket tettünk a növekedésre. Négy év múlva London lesz a házigazda, a 2016-os játékokért pedig három nagyszerű város verseng, így biztos kezekben van a jövő, nincs ok a változtatásra. A politika változtatott korábbi hozzáállásán, már nincs bojkottfenyegetés, a világ vezetői politikusai közül többen ott lesznek a megnyitón. Remélhetőleg a jövőben senki sem próbálja saját céljaira felhasználni a világ legnagyobb kulturális seregszemléjét.”

Schmitt elárulta, mint NOB-tag azt kérte, hogy vívásban, öttusában és kajak-kenuban adhasson át érmeket. „Ez persze nem azt jelenti, hogy lemondtam volna más sportágakról. A NOB-tagokkal ilyenkor egymás között cserélni szoktuk a díjátadási lehetőségeket, s ha ott vagyok egy magyar sikernél, akkor igyekszem ezt megtenni.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!