Hírek

2008.08.27. 16:16

Rettentően zavarja a lárma a vasút mellett lakókat

Olvasónk egy vasút melletti lakótelepen lakik. Az ott élőket évek óta zavarja az elhaladó vonatok robaja. Szeretnék megtudni, van-e esély rá, hogy a helyzet megváltozzon.

Rados Virág

A zaj elleni védekezés eszközei az erdősáv, a védőtöltés, a védőfal, illetve ezek kombinációja. A védőfal épülhet betonból, téglából, fából, műanyagból, üvegből, fémből. A MÁV mint üzemeltető az évente sokezer vonatot átengedő vonalakért felelős – tudtuk meg a cég sajtóosztályán. Kisforgalmú vonalaknál a helyi települési önkormányzat az illetékes.
Ha zajpanaszunk van, három szervhez fordulhatunk.

Ezek az önkormányzat, a területi környezetvédelmi felügyelőség vagy a MÁV. Utóbbinál személyesen a panaszirodán jelentkezhetünk, ahol a megkeresésről jegyzőkönyv készül. Levelünket a MÁV Rt. Egészség-, Biztonság és Környezetvédelmi Főosztályához címezhetjük.

Pontosan írjuk le a problémát, jelöljük meg az utcát és a házszámot, valamint a zaj jellegét (menet-, kürt- vagy egyéb zaj). A cég szakértőkkel vizsgáltatja ki panaszunkat. A munka helyszínbejárásból, zajszámításból, szükség esetén műszeres mérésből és az eredmények értékeléséből áll. A vizsgálatról jegyzőkönyv készül, amelyet nekünk is elküldenek. A szakértők megállapíthatják, hogy a zajártalom a megengedett értékhatáron felül van. A MÁV jó esetben megteszi a szükséges intézkedéseket.

A környezetszennyezésnek valóban az egyik formája a zaj. Vizsgálatok bizonyítják, hogy az állandóan zajos helyeken sokat tartózkodók körében gyakoribbak a különféle betegségek, mint olyanok között, akiknek szerencséjük van nap mint nap csöndes hylen sokat tartózkodni. A zajterhelés ugyanis stresszel jár, megbolygatja az idegrendszert. Márpedig annak szüksége van a pihenésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!