Hírek

2008.08.27. 16:34

Orbán a vadnyugaton

Amerikában turnézik a hazai politikai élet két nagy pártja. Orbán Viktor feleségével, az MSZP küldöttsége Lamperth Mónika vezetésével tartózkodik az Egyesült Államokban. Dávid Ibolya is ment volna, de itthon maradt.

Ambrus Vilmos

"Rasikám, Gáspár, Sárikám, Rózácskám, Flórácskám! Megérkeztünk Amerikába, nagy kedvvel fotózzuk a vadnyugatot." E szavakkal üzent gyerekeinek az Egyesült Államokból Orbán Viktor, aki internetes naplót indított amerikai útjáról.

[caption id="" align="alignleft" width="220"] Orbán Viktor internetes naplót indított amerikai útjáról, amire számos fotót is feltett.
[/caption]Az oldalra a Fidesz elnöke számos fotót tett fel. Az egyik aláírása: "Veszélyes pillanat: apátok tervez". Nos, Orbán nemcsak tervezett, hanem elő is állt valamivel: megújítaná az amerikai magyarok és az anyaország kapcsolatát. "Meg kell oldani például, hogy az amerikai magyaroknak a magyar állampolgárság iránti kérelmét a mai, kelleténél hosszabb idő helyett optimális két hónap alatt el lehessen intézni. Meg kell vizsgálni, milyen segítségre van szükségük az amerikai magyaroknak, ha haza szeretnének települni" - mondta Orbán denveri programja végén. A Fidesz elnöke meglátogatja még idősebb George Busht, majd részt vesz a Republikánus Párt elnökjelölt-állító konvencióján.

Denverben vannak a szocialisták is. Az MSZP Lamperth Mónika vezette delegációja a Demokrata Párt elnökjelölő konvencióján vesz részt. "Találkozunk a balkáni béketeremtő Richard Holbrooke-kal és Madeleine Albright volt külügyminiszterre, és részt vettünk a denveri egyetem holokauszt-tanulmányok központja avatásán. Denverben egyébként óriási élet van: az emberek Obama-kitűzőket viselnek, és lelkesen támogatják az elnökjelöltet" - mondta lapunknak az amerikai városból Lamperth. A politikus hozzátette, jó kapcsolataikat szeretné szorosabbra fűzni a Demokrata Párttal.

Amerikát Dávid Ibolya is szerette volna látni. Az MDF elnöke szintén a republikánusok tanácskozására ment volna, de lemondta útját, hogy saját elnöki kampányára koncentrálhasson. Az MDF-ben szeptemberben lesz elnökválasztás. Az Egyesült Államokban novemberben.

Amerikai tapasztalatok itthonra

Mitől lett fontos hirtelen a pártok számára Amerika? - kérdeztük Kiszelly Zoltán politológustól. "Politikusaink rájöttek arra, hogy ami Amerikában van, előbb-utóbb hozzánk is elér, és ezt személyesen akarják tanulmányozni" - mondta a szakember. Kiszelly hozzáfűzte: ezenkívül fontos a pártokkal és a politikusokkal kialakítandó kapcsolat, az előzetes kapcsolatépítés. Nem mindegy ugyanis, hogy az elnökválasztás előtt milyen viszonyt alakítanak ki a hazai pártok az ottani pártok vezetőivel, akár másod-, vagy harmadvonalban lévő politikusaival.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!