Hírek

2008.08.27. 16:16

Olimpiatörvényt akar a Fidesz

A Fidesz elégtelennek tartja, amit a kormány 2004 óta tett a magyar sportért, ezért törvényben garantálná a következő olimpiára való felkészülés feltételeit.

mti

Bánki Erik, az országgyűlés sport- és turisztikai bizottságának fideszes elnöke szerdai budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: a magyar kormány eddigi  teljesítménye gyakorlatilag elégtelen, ezért nem a sportolók eredményeit kell negatívan értékelni. Felidézte, hogy Gyurcsány Ferenc megszüntette a sportminisztériumot, majd a Nemzeti Sporthivatalt is, így a sport irányítását egy szakállamtitkár vette át. Eközben a sport állami költségvetése a 2002-es 28 milliárdról, 2008-ra 14 milliárd forintra apadt.

A fideszes képviselő szerint lehet trükközni a számokkal és azt mondani, hogy a kormány soha nem látott pénzt fordított az olimpiai felkészülésre, de ez nem igaz. Mert a Magyar Olimpiai Bizottság szerint 1,8 milliárd forint jutott a felkészülésre, amihez a szövetségek „vészkiáltásai” után még 300 milliót adott a kormány. De reálértéken így is csak a négy évvel ezelőtti  források szintjét érték el. A finanszírozásnak Bánki szerint 2,5-3 milliárd forint között kellett volna mozognia. Azzal is probléma volt, hogy nem érkeztek meg időben a pénzek, ami szerinte a kormány abszolút  sportellenes magatartását mutatja.

A bizottsági elnök kiszámíthatóságot, megbízhatóságot és átláthatóságot szorgalmazott a sportfinanszírozás területén. Azt is javasolta, hogy állítsák vissza a MOB jogát annak eldöntésére, mire költsék a támogatást, mert ezt ma a kormány dönti el, a MOB csak továbbítja a pénzeket. Megerősítette, hogy a Fidesz a sportvezetőkkel konzultálva olimpiai törvényjavaslatot készít elő, amiben négy évre rögzítenék a felkészülés sportszakmai, finanszírozási és  infrastrukturális feltételeit, rendeznék a sportegészségügyi hátteret.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!