Hírek

2008.08.15. 09:45

Megtámadhatnak a suhancok a lakótelepen

Olvasónk panaszolja: a lakótelepen, ahol él, agresszív fiatalok garázdálkodnak. Az idős úr esténként fél kimenni az utcára. Kérdése: miért nem büntethetők a kiskorúak is?

Rados Virág

Nehéz és összetett kérdés a gyermekek büntethetősége – mondták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. Igaz, vannak országok, ahol ez bevett gyakorlat, de a mi jogrendszerünk eltér ettől. A jogalkotó dönti el, milyen kornál húzza meg az úgynevezett vétőképesség határát.

Bizonyos koron alul az ember belátási képessége köztudottan nem olyan fejlett, hogy tetteiért felelősséget tudjon vállalni. Ez csak meghatározott lelki, szellemi, érzelmi érettség mellett lehetséges. Természetes tehát, hogy gyermekeknél a büntetés sem lehet ugyanolyan súlyos, mint a felnőtteknél, akiknek rendelkezniük kell a felsorolt tulajdonságokkal.

Más kérdés, hogy a most érvényes jogszabályok születése óta sok minden megváltozott. A gyermekek a régebbi időkhöz képest korábban érnek, testi és szellemi értelemben egyaránt – véli a jogász. Ám a büntetőjogon való változtatás körültekintő vizsgálatot kíván. Ha az olvasó szeretne tenni valamit az ügyben, országgyűlési képviselőjéhez fordulhat, hogy az terjesszen be törvényjavaslatot.

Mindamellett a büntethetőség önmagában édeskevés a probléma megoldásához. Statisztikák bizonyítják: a büntetéstől való félelem nem feltétlenül tart vissza a tettől. Sőt, vannak olyan esetek, amikor egyáltalán nincs hatása az elkövetőkre. Hiszen ők általában úgy gondolják: őket nem kaphatják el.

A pszichológusok szerint ugyanakkor a fiatalok érzelmi érettsége igenis elmarad a testi mögött. A legfőbb ok pedig a családok széthullásában keresendő, családterápiával kellene tehát elkezdeni kezelni a problémát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!