Hírek

2008.08.07. 15:53

Megkerült a Sissi-csillag

A schönbrunni kastélyból tíz évvel ezelőtt ellopták, a kanadai Winnipegben egy éve megtalálták és most visszaszolgáltatták magyar származású tulajdonosának a Sissi-csillagot, miután a kanadai hatóságok tavaly novemberben lopás vádjával elítéltek egy 35 éves kanadai fiatalembert.

mti

A csillagot, amelyet Erzsébet császárné fejdíszként hordott, amikor Franz Xaver Winterhalter portrét festett róla, jó egy évvel ezelőtt lelték meg Winnipegben.

A hajékszert 1998 júniusában, a császárné 100. születésnapja alkalmából rendezett kiállításon lopták el egy maximálisan biztosított vitrinből, és másolattal helyettesítették. A lopásra körülbelül egy hónap elteltével derült fény, amikor a tulajdonosnő kölcsönadta az ékszert. Ezért és több más lopásért, valamint csalásokért is nyolcévi börtönbüntetésre ítélték a kanadai Gerald B.-t, akit a rendőrség e bűncselekmények nagymestereként tart nyilván. 2007 januárjában félmilliárd dolláros csalásért letartóztatták egy kanadai bankban, és az Ausztriából érkezett tájékoztatás után a rendőrség B. nagymamájának házában megtalálta a Sisi-csillagot.

Mivel pedig az Uniqa Biztosító Társaság addigra már kifizette a jóvátételt, ezért egyelőre tulajdonosa a Sisi-csillagnak. Csütörtökön közölte azonban, hogy visszaadja egykori tulajdonosának a csillagot, ha az igényt tart rá.

A Köchert udvari ékszerész által készített Sisi-csillagból eredetileg 27 darab létezett. Erzsébet császárné néhányat odaajándékozott egy udvarhölgyének. A Schönbrunnból ellopott csillagot brossá dolgozták át, és az a Kurier című lap értesülése szerint jelenleg egy magyarországi származású ékszerészcsalád tulajdonát képezi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!