Hírek

2008.08.19. 06:47

Lejjebb a léccel?

Azzal a Draskovics-elgondolással, hogy tudniillik jó lenne, ha a jövőben mind több és több roma fiatal teljesítene szolgálatot a rendőrség kötelékében, teljesen egyet lehet érteni. Az viszont enyhén szólva sem szerencsés, ha ezt a célt úgy akarjuk elérni, hogy szinte semmilyen követelményt nem támasztunk a leendő egyenruhásokkal szemben.

Stanga István

Azon, hogy a Független Rendőr Szakszervezetnek egyáltalán nem tetszik Draskovics Tibor elképzelése, hogy tudniillik a jövőben könnyíteni kellene a rendészeti szakközépiskolák felvételi követelményén, hogy azokba a mostaninál több roma fiatal kerülhessen be, nem igazán csodálkozom, mert ez a javaslat – úgy, ahogy van – egészen egyszerűen rossz. Ne értsenek félre, nem az alapgondolattal van baj, mármint hogy ezer és egy szempontból fontos lenne, hogy a jelenleginél lényesesen több roma származású egyenruhás szolgáljon a testületben, hiszen ez egyfelől valóban komoly lépést jelentene a roma integrációt illetően (amely ma még jobbára csak szavakban létezik), másfelől meg ezt a történetet az Egyesült Államokban már réges-régen lejátszották – tehát nem a mi igazságügyi és rendészeti miniszterünk agyszüleményéről van szó –, és a dolog nem csupán működőképesnek bizonyult, de segített csökkenteni a feketékkel szembeni előítéleteket is. Ugyanakkor nem hiszem, hogy egy olyan világban, amely csakis a tudást, a képzettséget hajlandó elismerni, amely mindenkitől egyre nagyobb és nagyobb teljesítményeket vár el, éppen a követelményszint leszállításáról kellene gondolkodni. Különösen nem akkor, amikor a magyar rendőrség társadalmi megítélése olyan, amilyen, s különösen nem leendő roma rendőrök esetében, akikkel szemben vélhetően az átlagosnál is jóval nagyobb lesz a bizalmatlanság.

Arról már nem is beszélve, hogy számomra az egész ötlet meglehetősen elnagyoltnak tűnik, olyannyira, hogy magam sokadszori nekifutásra sem tudtam megfejteni Draskovics azon eszmefuttatását, miszerint „az egyik lehetséges megoldás az, hogy be lehessen kerülni a rendőrség kötelékébe az eddiginél alacsonyabb iskolai végzettséggel is, olyan státusba, amely nem teszi lehetővé a rendőri intézkedések teljességének alkalmazását a szükséges végzettség hiányában, ám a gyakorlati tapasztalatszerzést igen”. Annyi természetesen világos, hogy a rendőri pályához jelenleg előírt középfokú végzettség bizonyos esetekben „kibekkelendő”, ám arra már az istennek se jöttem rá, melyek is lehetnek azok az intézkedések, amelyeknél nélkülözhetetlen tizenkét esztendei (vagy több) tanulás, s melyek azok, amelyekhez korántsem kell ennyi. Ilyenformán aztán csak tippelni tudok, feltételezve, hogy például egy közúti gépjármű-ellenőrzést kizárólag érettségivel a zsebben lehet végrehajtani, mivel ott az esetek zömében olvasni és írni is tudni kell – jogosítvány és forgalmi engedély átnézése, feljelentés megfogalmazása stb. –, ellentétben egy tömegoszlatással, ahol nemcsak hogy tökéletesen elegendő a nyolc általános (vagy kevesebb), hanem egyenesen az az ideális. Egyébként pedig igazán nem akarom elviccelni az ügyet, hiszen vitathatatlanul fontos kérdésről van szó, csak hát valahogy az az érzésem, Draskovicsék ezúttal egy fél-, de az is lehet, hogy negyedkész elgondolással álltak ki a nyilvánosság elé. Amiből  következik, hogy én a helyükben aludnék vagy kettőt erre a „kevesebb osztály – több rendőr” projektre. Sőt, inkább hármat.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!