Hírek

2008.08.31. 09:34

Hat embert lőttek agyon a kínai rendőrök

Hat embert öltek meg a kínai rendőrök az ország nyugati Hszincsiang-ujgur autonóm területén. Az áldozatokat azzal gyanúsították hogy részt vettek a pekingi olimpia idején történt erőszakcselekményekben.

mti

Hajtóvadászatot indított a kínai rendőrség kilenc ember ellen, akiket azzal gyanúsítanak, hogy részt vettek a pekingi olimpia napjaiban kirobbant, 33 halálos áldozatot követelő erőszakkampányban.

A rendőrök Kasgár városa mellett, egy kukoricaföldön csaptak össze a késekkel felfegyverzett gyanúsítottakkal. A biztonságiak lelőttek hat gyanúsítottak, hármat megsebesítettek, illetve megsebesült egy rendőr is.

Dilxat Raxit, a németországi székhellyel működő Ujgur Világkongresszus szóvivője viszont azt állította, hogy a gyanúsítottak nem tanúsítottak ellenállást, rendőri felszólításra megadták magukat, ennek ellenére a biztonságiak a végeztek velük.

Emlékeztetőül: az olimpia idején, illetve közvetlenül azelőtt három halálos kimenetelű támadás történt a jobbára ujgurok lakta Hszincsiangban, illetve olyan videofelvételek jelentek meg továbbá az interneten, amelyeken ismeretlenek fenyegetőztek, hogy merényleteket követnek el olimpiai helyszíneken.

A kínai hatóságok ezeket az eseteket is ujgur szélsőségesek számlájára írták. A kínai vezetők régóta hangoztatják, hogy a térség többségi ujgur lakosságának szélsőséges elemei iszlamista szakadár mozgalommá szerveződtek az olajban és földgázban gazdag Hszincsiangban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!