Hírek

2008.08.11. 14:25

Grúzia beleegyezett a tűzszünetbe

Mihail Szaakasvili grúz elnök bejelentette, hogy aláírta az Európai Unió megbízottai által előterjesztett tűzszüneti javaslatot hétfőn Tbilisziben.

mti

A grúz államfő Bernard Kouchner francia és Alexander Stubb finn külügyminiszter jelenlétében látta el kézjegyével a dokumentumot. Az EU-közvetítők még a nap folyamán Moszkvába utaznak, hogy megpróbálják rábírni Oroszországot a tűzszünet elfogadására.

Az orosz haderő ultimátumban szólította fel a grúz erőket hétfőn fegyverletételre a Grúzia és a szakadár Abházia között húzódó biztonsági zónában, és katonai támadást helyezett kilátásba, amennyiben nem teljesítik a követelést.

Szergej Csaban, az Abháziában állomásozó orosz békefenntartók vezetője közölte: „az összes szükséges kényszerítő eszközt” bevetik, ha a grúzok nem tesznek eleget az ultimátumban foglaltaknak. Grúzia azonnal elutasította a felszólítást, és belügyi szóvivője útján közölte, hogy nem teszi le a fegyvert. Az orosz ultimátum határideje helyi idő szerint délelőtt 10 órakor (közép-európai idő szerint reggel 8 órakor) lejárt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!