Hírek

2008.08.22. 10:34

Fehér port küldtek McCain denveri irodájának

Gyanús küldemények érkeztek John McCain, az amerikai republikánus párt várható elnökjelöltjének két vidéki kampányirodájához, és mivel az egyik borítékban ismeretlen eredetű fehér port is találtak, több irodai alkalmazottnak kórházba kellett mennie kivizsgálásra. A denveri levelet egy börtönben ülő elítélt küldte.

mti

Riadalmat keltett az amerikai republikánus párt berkeiben egy coloradói elítélt, aki fenyegető levelet és fehér port küldött John McCain, a párt várható elnökjelöltjének egyik vidéki kampányirodájához. Az egyik boríték helyi idő szerint csütörtök délután érkezett postán a Colorado állambeli Denver egyik külvárosi kampányirodájához. Benne egy fenyegető levél volt és ismeretlen eredetű fehér por. A levél felbontása után az iroda alkalmazottai azonnal értesítették a hatóságokat, a helyszínre kiszálltak a Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) szakértői.

A 2001. szeptember 11-i New York-i terrortámadások utáni hetekben lépfene baktériummal fertőzött port tartalmazó levelek érkeztek kongresszusi hivatalokhoz és sajtóirodákhoz. A lépfene-porral való érintkezés után öt ember meghalt. A bűncselekmények miatt gyanúsított amerikai mikrobiológus három hete lett öngyilkos.

A denveri kampányiroda több alkalmazottja is orvosi vizsgálaton esik át a közelben lévő kórházban, de nem találtak betegségre utaló jelet. Hírügynökségek felhívják a figyelmet arra, hogy Denverben hétfőn kezdődik a demokrata párt konvenciója, amelyen hivatalosan megválasztják a párt elnökjelöltjét, minden bizonnyal Barack Obamát.

A másik gyanús boríték New Hampshire állambeli Manchester irodájához érkezett. A boríték azért vált gyanússá, mert Denverből küldték, és ugyanúgy kézzel írott cím és címzett volt rajta, mint a denverin. A történtek miatt mindkét kampányirodát bezárták.

Az amerikai nyomozók órákon belül fényt derítette arra, hogy a denveri irodát egy coloradói börtönben raboskodó elítélt viccelte meg, aki már korábban is küldözgetett fenyegető leveleket. Kiderült az is, hogy a manchesteri küldeménynek semmi köze a denverihez.

Nem ez az első incidens a hónapok óta tartó amerikai elnökválasztási kampányban. Tavaly novemberben egy férfi álpokolgéppel hat órán át tartott fogva több embert Hillary Clinton elnökjelölt-aspiráns rochesteri irodájában, mielőtt feladta volna magát a rendőrségnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!