Hírek

2008.08.08. 18:49

Dohányos szomszédom cigifüstje bejön az ablakomon

Olvasónk nem tud nyugodtan pihenni otthonában, mert dohányos szomszédja a maga szobájában cigarettázik. A füst beszáll a mellette lévő nyitott ablakon. Mit lehet tenni?

Rados Virág

A jogrend alapján sajnos nincs mit tenni – mondták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. Létezik ugyan a nemdohányosok védelméről szóló törvény, de ez csak a közös helyiségekre (munkahelyekre, intézményekre) vonatkozik. Itt valóban ki kell jelölni egy helyet a dohányosoknak, ahol nem-füstölgő társaikat nem zavarják.

Örök probléma, hogy a cigarettázók passzív dohányzásra „kényszerítik” a nemdohányzókat. Régebben például a repülőgépeken az egyik oldal dohányzó volt, a másik nem – de ez nem oldotta meg a gondot. A dohányosok ugyanúgy belélegezték a füstöt. Így a dohányzást ott megszüntették, és már bizonyos vonatjáratokon sem szabad füstölni. A tervezett törvény, miszerint minden vendéglátóhelyről kitiltják a cigarettázást, szintén nagy felzúdulást vált ki Magyarországon és külföldön egyaránt (lásd a legutóbbi esetet Németországban.) Az étterem-tulajdonosok félnek, hogy visszaesik a forgalmuk.

A fenti eset azonban másról szól. A szomszéd nem nyilvános vagy közös helyiségben, hanem saját tulajdonú lakásában dohányzik. Törvény szerint ezért nem lehet őt elmarasztalni. Amerikában is csak a nyilvános helyek védettek. Vannak olyan államok, ahol még az utcán is tilos rágyújtani, például Kalifornia egyes részein. Különben megbüntet a rendőr. 

A probléma nálunk nem jogi jellegű. A kedves olvasó próbálja megbeszélni a dolgot szomszédjával. Megkérheti például, hogy kevesebbezt vagy csukott ablaknál cigarettázzon. Esetleg ő is becsukhatja az ablakát – bár a nyári melegben a levegőtlenség valóban kellemetlen lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!