Hírek

2008.08.12. 15:06

Az agráriumnak gyengébb forint kell

A magyar agráriumnak a jelenleginél gyengébb forintárfolyamra volna szüksége ahhoz, hogy exportlehetőségeit és az unió kínálta beruházási többletet optimálisan ki tudja használni – mondta Magda Sándor, a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője kedden Budapesten.

MTI

A képviselő szerint az erős forint rontja a magyar mezőgazdaság kiviteli lehetőségeit, továbbá a beruházások értéke is csökken az erős forint miatt, mivel az uniótól kapott támogatás forintban kevesebbet ér, mint amivel előzőleg számoltak a gazdálkodók. Ezért ágazatok szűnhetnek meg a mezőgazdaságban, és nőhet a vidéki munkanélküliség – hangsúlyozta Magda Sándor. Mint mondta, gyengébb forintárfolyam esetén nem kellett volna szembenézni sem a meggy-, sem a dinnye-, sem az almaválsággal. Szerinte ugyanis, ha a forint árfolyama gyengébb lett volna, akkor a felvásárlók magasabb árat adtak volna a gazdálkodóknak áruikért. Az erős forint azonban várhatóan még a szőlő felvásárlási árát is negatívan befolyásolja majd Magda Sándor szerint.

A képviselő arról is beszélt, hogy a magyar mezőgazdaság támogatottsági szintje is csökkenhet az erős forint miatt, mivel a támogatások jelentős hányada, mintegy 1,3 milliárd euró az uniós kasszából érkezik. Ezt az összeget 248 forintos árfolyammal számolva 314 milliárd forintra kalkulálták korábban, ám a forint erősödése miatt ez lényegesen kevesebb lehet. Így minden egyforintnyi árfolyamváltozás – forinterősödés – 1,3 milliárd forint támogatásváltozással jár. Az erős forint negatívan hat a beruházások megvalósítására is, mivel az így felhasználható uniós támogatás is kevesebbet ér, mint amennyivel előzőleg számoltak. Magda Sándor szerint a tervezettnél 20 százalékkal kevesebb beruházás valósulhat meg így.

A feldolgozóipar sem tudja exportlehetőségeit kihasználni, mivel a forint drágulása miatt a kivitt árukat is drágábban kínálják.  Ezért a feldolgozóipar egyes területei is megszűnhetnek, vagy lényegesen rosszabb helyzetbe kerülhetnek a korábbinál. Magda Sándor szerint a magyar mezőgazdaság számára a 250–255 forintos euróárfolyam lenne ideális.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!