Hírek

2008.08.12. 17:24

Adószakértők: húszszázalékos szja és 23 százalékos áfa segítene

A legnagyobb hazai adószakértők közösen pálcát törtek az egységes, húszszázalékos szja-kulcs mellett

K. T.

A legnagyobb hazai adószakértők közösen pálcát törtek az egységes, húszszázalékos szja-kulcs mellett – mindezt tegnap tették közzé, amikor ismertették adócsomag-javaslatukat. A versenyképesség növelését célzó anyagot a Deloitte Magyarország, az Ernst and Young és a KPMG jegyzi.

A sajtótájékoztatón a KPMG képviseletében László Csaba kiemelte: „Az adórendszer átalakításával lehet a leggyorsabban növelni a versenyképességet”. Az expénzügyminiszter azt is hozzátette, hogy mivel javaslatuk jelentős költségvetési pénzeket (közel 1100 milliárd forintot) mozgat meg, így a lépéseket több év alatt javallott megvalósítani, figyelve a költségvetési egyensúlyra.

A szakértők úgy látják, az egységes húszszázalékos szja mellett prioritás a különadó eltörlése, valamint az áfa 23 százalékra való emelése. Emellett az értékalapú ingatlanadó bevezetését sem tartják elodázhatónak. A gazdaság tartós élénkítésének érdekében hosszabb távon az iparűzési adó megszüntetését szorgalmazzák. Utóbbit az önkormányzati reformhoz csatolnák.

Az adószakértő cégek azt is hangoztatták, hogy a szociálpolitikát le kell választani az adórendszerről. Ugyanakkor az adórendszer közvetett szociálpolitikai hatását érzékeltetve az Ernst and Young képviselője megjegyezte: „Szociális biztonság nélkül nincs versenyképesség, de megfelelő versenyképesség nélkül sincs szociális biztonság”.

PM: torz újraelosztást okozna a tervezet

„A javaslat számításunk szerint mintegy 1250 milliárdos egyensúlyromlást eredményezne” – reagált az adószakértők javaslatára a Pénzügyminisztérium. Kiemelték: a tervezet több célja találkozik a kormányzati elképzelésekkel, de a felkínált eszközök azt eredményeznék, hogy a bérből, fizetésből élők és a nyugdíjasok rosszabb helyzetbe kerülnének annál, mint amivel a kormány számol 2009-ben. Úgy látják, az adószakértők eszközei elsősorban az alacsony és közepes keresetűeket sújtanák, lényegesen kedvezőbb helyzetbe hozva a magasabb keresetűeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!