Hírek

2008.08.25. 13:34

A többség nem szeretné, ha 2010-ig maradna Gyurcsány

Az őszi politikai szezonnyitány kezdetén gyakorlatilag ugyanúgy állnak a pártok, mint ahogy az év elején is álltak, bár az SZDSZ kiválása a kormánykoalícióból kissé megbolygatta a pártok támogatottságát - közölte januári és augusztusi felmérései alapján a Marketing Centrum.

MTI

A Marketing Centrum augusztus közepén készült felmérése szerint a Fidesz "nagyon nagy fölénnyel nyerné" a parlamenti választást, ha "most vasárnap" lennének a választások. A pártválasztók körében 55 százalék a Fidesz támogatottsága, "és ez akár kétharmadnál nagyobb mandátumtöbbséghez is elég lehetne, ha az MSZP jelenleg 29 százalékra becsülhető támogatottsága a valódi választáson is jóval 33 százalék alatt marad" - írta a közvélemény-kutatás eredményéről a cég. Hozzátették: a Fidesz kétharmados többsége azonban nem kis részben azon is múlik, hogy miként szerepelnek majd a választáson a kisebb pártok.

Az MDF esetében most is valószínűnek látszik az öt százalék fölötti eredmény, az SZDSZ esetében viszont jelenleg az a valószínűbb, hogy nem érnék el az öt százalékot - írták. Hozzátették: a parlamenten kívüli pártoknál minimális esély sem látszik az ötszázalékos küszöb átlépésére.

A Marketing Centrum januári felmérése szerint a Fidesz támogatottsága a megkérdezettek körében 38 százalék, az MSZP-é 23 százalék, az SZDSZ-é 3, az MDF-é 4 százalék volt. Augusztusban a megkérdezettek 41 százaléka a Fideszt, 22 az MSZP-t, 3 az SZDSZ-t, 5 az MDF-et támogatta.

A Marketing Centrum szerint a közvélemény tisztában van azzal, hogy "a szokásosnál is izgalmasabb politikai szezon várható", amelyben fontos politikai és gazdasági kérdések kerülnek majd napirendre. A megkérdezettek 25 százaléka számára az a legfontosabb kérdés, hogy "bukik-e a kormány, lesz-e előrehozott választás". A többséget viszont ennél jobban izgatja, hogy "felgyorsul-e a gazdasági növekedés", vagy az hogy "lesz-e adócsökkentés", illetve az, hogy elfogadja-e a parlament a 2009-es költségvetést - olvasható a Marketing Centrum közleményében.

A felmérés szerint az adócsökkentést illetően "csaknem konszenzusszerű az egyetértés: a megkérdezettek 83 százaléka szeretné, ha lenne". Megjegyezték: "az előre hozott választás viszont teljesen megosztja a közvéleményt, noha sokan vannak, akik nem szeretnék (50 százalék; szeretné: 25 százalék; mindegy, nem tudja: 25 százalék), ha 2010-ig Gyurcsány Ferenc maradna a miniszterelnök".

A Marketing Centrum szerint a legfigyelemreméltóbb azonban az, hogy "a megkérdezettek 47 százaléka szeretné, ha a parlament elfogadná a 2009-es költségvetést, és még a Fidesz támogatói körében is csak 40 százalék drukkol annak, hogy ne fogadják el a költségvetést".

"Ez azt jelzi, hogy a többség az ország működőképességének fenntartására gondol a 2009-es költségvetés elfogadása kapcsán, nem pedig a költségvetés leszavazásának lehetséges politikai következményeire" - írták.

A Marketing Centrum augusztus 8. és 12. között végezte felmérését, országszerte 1.207, véletlenszerűen kiválasztott felnőtt válaszolt kérdéseikre, a kisebb aránytalanságokat többszempontos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!