Hírek

2008.08.19. 15:28

A kéknyelvűség az emberre teljesen veszélytelen

Magyarország a kérődzőkre, elsősorban a szarvasmarhákra vonatkozó állat-egészségügyi szabályok szigorítását kéri az uniótól – tájékoztatta az MTI-t dr. Kocsner Tibor, az országos főállatorvos helyettese kedden Budapesten.

VGO - MTI

Magyarország azt követően kezdeményezi a kérődzőkre vonatkozó állat-egészségügyi szabályok szigorítását, hogy néhány hete Magyarországra hurcolták az kéknyelvűség fertőző vírusos szarvasmarha betegséget.  Az országos főállatorvos-helyettes közölte: a kéknyelvűség fertőző szarvasmarha-betegség egy Franciaországból érkezett szarvasmarha-szállítmánnyal jelent meg Észak-Magyarországon.

A betegséget az állat-egészségügyi hatóságok a szokásos rutinvizsgálat során fedezték fel, amikor az importból származó állatokat megvizsgálták. Magyarország a kéknyelvűségtől mentes. A betegséget szúnyogok is terjesztik, ezért a szükséges óvintézkedések között a szúnyogirtás is szerepel, és az állat-egészségügyi hatóságok most konzultálnak a francia szállítóval, hogy mi legyen a Magyarországra érkezett állatok sorsa. Az egyik lehetséges mód a betegség terjedésének megakadályozására az állatokat leölése, a másik, visszaszállításuk Franciaországba.

Kocsner Tibor hangsúlyozta: mivel importszállítmányról van szó és a megbetegedések nem Magyarországon történtek, így a betegség előfordulása nem számít magyarországinak, ennek megfelelően a francia állat-egészségügyi hatóságokkal kell konzultálniuk az ügyben. Magyarország viszont továbbra is meg kívánja őrizni mentességét e vírusos betegségtől, ezért kezdeményezi az uniós előírások felülvizsgálatát, azt, hogy fertőzött területekről ne lehessen állatokat szállítani máshová. Az állatorvos elmondta, hogy a betegség emberre teljesen veszélytelen, azt csak kérődző állatok kaphatják el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!