Hírek

2008.05.08. 19:58

Visszavonják a pénztártörvényt

Az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvény hatályon kívül helyezését javasolta csütörtökön Székely Tamás egészségügyi miniszter.

Éber Sándor

Óriásit változott pár nap alatt az új egészségügyi miniszter véleménye a koalíciós időszakban kétszer is megszavazott egészségbiztosítási törvényről. Székely Tamás hétfőn még rossz ötletnek tartotta a több-biztosítós modell alapján működő pénztártörvény visszavonását. Csütörtökön viszont a Világgazdaság által rendezett konferencián kijelentette, hogy kezdeményezi a sokat vitatott passzus hatályon kívül helyezését, amit a szocialista frakció tagjai is támogatnak. Horváth Ágnes utóda új törvényt fog beterjeszteni jövő héten, amely más szempontokat vesz figyelembe, mint a mostani jogszabály. A kormány szerdán tárgyalja meg a kezdeményezést. A tárcavezető az Országos Egészség Pénztár ellenőrző kapacitását erősítené, amelyből esetleg kialakulhat egy regionális modell.

Az egészségügyi rendszer finanszírozásáról azt mondta Székely, hogy az Egészségbiztosítási Alapnak a jövő évi költségvetés által megszabott kereteken belül kell maradnia, és az alapban lévő pénzt csak az ágazat kiadásaira lehet felhasználni. Felülvizsgálják az intézmények által kifogásolt és az ellátandó eseteket „kordában tartó” teljesítményvolumen-korlát (tvk) rendszert is. A tárcavezető kiemelt célként jelölte meg a sürgősségi ellátás fejlesztését, a kórházi ügyeletek jelenlegi helyzetének és finanszírozásának áttekintését, a háziorvosok helyzetének javítását, a járóbeteg-szakellátás fejlesztését. Megerősítené a népegészségügyi programot, az uniós források gyors és maradéktalan kihasználását, és érdemi egyeztetéseket tervez a beteg- és szakmai szervezetekkel.

Erős, a biztosítottak befizetéseiből származó, területi kiegyenlítést menedzselő, szolgáltató típusú egészségbiztosítási rendszert kell létrehozni – mondta Székely, miután Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kezdeményezésére a szakmai szervekkel egyeztetett az egészségbiztosítási rendszerről. A felek egyetértettek abban, hogy olyan rendszert kell kialakítani, amely ellenőrzési, gazdálkodási és szerződéskötési kötelezettség vonatkozásában megfelelő szabadsággal és felelősséggel bír.

„Ha a kormány visszavonja az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvényt, az nem azt jelenti, hogy a jogszabály megszületése előtti helyzetet konzerválják” – mondta Kökény Mihály. Az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának szocialista elnöke szerint néhány rendező elvre van szükség, amelyek zsinórmértékül szolgálhatnak: ilyen lehet a minőségellenőrzés vagy a szolgáltatói verseny erősítése. A csomagban megszavazott pénztártörvény visszavonása azonban több más egészségügyi intézkedést is érintene, ezért bizonyos passzusokat átmentenének. A jogszabály többletdíjazást adna annak a gyógyszerésznek, aki a patikában a betegnek az olcsóbb készítményt ajánlja. A kisebb árrés miatt pedig kompenzációt kapna. A törvény tiltja a hálapénz elfogadását, bár nem szankcionálja. Előírják a kórházaknak, hogy a honlapjukon a minőségi mutatóikat, például a műtétek, a műhibák, a halálozási adatok és a szakorvosok számát folyamatosan közzétegyék. Egyértelművé teszik a várólista szabályozását is, s előírják az elektronikus taj-kártya bevezetését. A változtatásokkal egyes adminisztrációs terhektől a háziorvosokat is megkímélnék.

A Fidesz elérte célját

„Elértük a célunkat” – reagált a pénztártörvény megszüntetésének kezdeményezésére Mikola István. A Fidesz szakpolitikusa közölte, hogy a továbbiakban azon dolgoznak majd, hogy a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal által kidolgozott egészségbiztosítási törvényjavaslatról is érdemi vita legyen. Mikola szerint: ha finanszírozható egészségügyi rendszert szeretnének, akkor újra kell gondolni a kórházi struktúrában végbement változásokat, meg kell nézni, hogy jól osztották-e el a kapacitásokat. „Az alkotmányt álláspontunk szerint több ponton sértő törvényt az MDF egyszer sem szavazta meg, sőt az Alkotmánybírósághoz fordul annak alaptörvényt sértő passzusai miatt – közölte csütörtökön Dávid Ibolya, az MDF elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!