Hírek

2008.05.06. 17:45

Túl sok a tantárgy az érettségin?

Csökkentsék ötről háromra a kötelező érettségi vizsgatárgyak számát – javasolta kedden a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete.

BAMA

A testület javaslata szerint a jelenlegi négy kötelezően előírt és egy szabadon választható vizsgatantárgy helyett a tanulóknak csak két kötelezően előírt és egy szabadon választott vizsgatárgyból kellene letenniük az érettségit. Keszei Sándor, a szervezet elnöke kiemelte: az érettségi célja annak megállapítása, hogy a vizsgázó felkészült-e a felsőoktatási intézményekben folyó tanulmányok megkezdésére. Ezért felesleges szerinte az öt tantárgy, hiszen a felsőoktatási intézmények csak egy vagy két érettségi vizsgatárgyat jelölnek meg felvételi követelményként.

A közlemény több előnyt is felsorol a kötelező érettségi vizsgák számának csökkentése mellett. Például a diákok alaposabban fel tudnak készülni a felsőoktatási intézmény által megkövetelt vizsgatárgyból, kevesebben fognak kimaradni (lemorzsolódni) a középiskolákból, és többen fognak emeltszintű vizsgát tenni. Azt is kiemelték ugyanakkor, hogy a diákoknak így több idejük marad ismereteik gyakorlati alkalmazására, önművelődésre, kikapcsolódásra, „fiatalságuk megélésére” is. Az egyesület azt is javasolja: a százalékos minősítés éppen elég, ezért szüntessék meg az osztályzatokat is a vizsgánál.

Rendben zajlottak a matekérettségik

Az érettségi vizsgák második napján sem történt semmiféle rendkívüli esemény, rendben lezajlottak a matematika írásbeli érettségik is – közölte az Oktatási Hivatal. Középszinten 1202 helyszínen 83340 diák, emelt szinten 82 helyszínen 3206 vizsgázó adott számot tudásáról. A matematika írásbeli középszintű írásbeli vizsga 180 percig tartott, s a diákoknak kétféle feladatlapot kellett megoldaniuk. A matematika emelt szintű írásbeli vizsgája 240 percig tartott. Az írásbeli itt is két részből állt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!