Hírek

2008.05.08. 19:25

Tovább mérséklődött az autólízing aránya

Tovább csökkent, és már csak 50 százalékos az autófinanszírozás részesedése az első negyedévben 15 százalékos növekedést produkáló hazai lízingpiacon – derül ki a Lízingszövetség első negyedéves jelentéséből.

H. M.

„A gépjármű-finanszírozás visszaesésének egyik oka, hogy egyre kevesebb új autót talál gazdára. Az utóbbi években ugyanis túl sok új autót értékesítettek. Emellett jelentős azoknak a vásárlóknak a száma, akik nem tudják törleszteni a részleteket” – mondta lapunknak Lévai Gábor, a szövetség főtitkára. A szakértő szerint az évek óta csökkenő autófinanszírozási arány másik oka, hogy a többi finanszírozási eszköz – a gépek, a berendezések és az ingatlanok – lízingpiaci részesedése nagyobb ütemben bővül. A gép- és berendezésfinanszírozás területén 35 százalékos, míg az ingatlanlízingben 41 százalékos volt a növekedés 2007 első negyedéhez képest.

Az első negyedéves összesítésről tartott csütörtöki sajtóbeszélgetésen az is kiderült, hogy az ötvenszázalékos részesedési arány csak nálunk számít alacsonynak. „Nyugat-Európában a teljes lízingpiacon 30-40 százalékos a személygépkocsik finanszírozásának a súlya. Hazánkban azonban az ötven százalék meglehetősen alacsony mutatónak számít” – mondta Mészáros György, a Lízingszövetség elnöke. A kedvezőtlen piaci körülmények ellenére a Lízingszövetségbe tömörült társaságok közel 300 milliárd forintot helyeztek ki 2008 első negyedében. Ebből gépjárművek finanszírozására több mint 163 milliárd forintot folyósítottak a lízingcégek.  Ez négy és fél milliárddal több, mint az előző év azonos időszakában.

A szövetségi tagok véleménye szerint az év további részében a GDP 2 százalékos növekedése mellett a teljes lízingpiac hat százalékkal fog növekedni.

Ezek is érdekelhetik