Hírek

2008.05.18. 12:31

Talma az élről bukott Le Mans-ban

Mike di Meglio nyerte a MotoGP 125 köbcentiseinek Francia Nagydíját, melyet eső miatt újra indítottak. A folytatásban Talma átvette a vezetést, de bukása miatt csak 18. lett.

mti

Simone Corsi, Esteve Rabat és Nico Terol ment legjobban a délelőtti szabadedzésen, Bradley Smith bukott egyet, Talmácsi hatodik lett az éjszakai esőzés után még nyirkos aszfalton. A verseny előtt mindössze húsz fokos volt a pálya, közepesen magas a páratartalom, emellett csupán négy km/órás szél fújt. És lógott az eső lába.

Gadea, Bradl, Rabat sorrendben ment el a mezőny a rajtnál, Talmácsi kicsit visszaesett, de az első kör végén már hatodik volt, sőt a célegyenesben leelőzte Corsit. Néhány kanyarral később Terol és Rabat is megvolt, a második kört tehát már harmadikként fejezte be Talma, majd Bradlt is lehagyva már a második helyen, Gadea mögött találta magát.

Később di Meglio és Olive is csatlakozott az élbolyhoz, Gadeát pedig az újra felkapaszkodó Terol tudta először megelőzni. Óriási küzdelem zajlott elsősorban Gadea, Talma, Terol és Rabat között, de a nyolcas élboly többi tagja sem kímélte egymást. Hat kör után a tizedik helyen motorozó Smith gyorsabb kört ment, mint a közben végig élen álló Gadea.

Bradl vette át a vezetést egy időre, Talma végre megelőzte Gadeát és a némettel harcolt az első helyért. A kettős mögött három spanyol, Terol, Espargaro és Gadea ment egy ideig, de ez idő tényleg csak másodperceket jelentett. Később Olive kapaszkodott fel, féltávnál Terol, Olive, Bradl, Talma sorrend alakult ki, a négyeshez éppen di Meglio zárkózott fel.

Kilenc körrel a vége előtt piros zászlóval félbeszakították a versenyt. A pálya egyes részein esett, máshol viszont teljesen száraz volt minden, a csapatok és a versenyzők felelőssége volt a megfelelő gumiválasztás. Változtatni kellett a beállításokon is, mintegy húszperces szünet következett. Közben a versenybíróság öt körös befejezésről döntött.

A szünetben mindenki mérlegelt: Talma, di Meglio és a legutóbbi futam győztese, Iannone számít esőmenőnek, közülük di Meglio hazai pályán versenyzett. (Igaz, Iannonéról a legutóbbi, kínai futamig nem tudtuk, hogy jól érzi magát esőben.)

Olive, Terol, Bradl, Talma volt az új rajtsorrend, a nagy vesztes Gadea lett, aki a tizedik helyre váltotta pole pozícióját. Olive és Talma elrontotta a rajtot, Rabat nem, ő viszont az első kanyarban rontott. Talmának pár kanyar kellett, hogy az élre álljon.

Időnként úgy tűnt, megléphet Talmácsi, ám négy körrel leintés előtt elesett a célegyenesre fordító kanyarban. Smith, di Meglio és Terol harcolhatott tovább a dobogós helyekért. Két kör maradt csak, mikor di Meglio élre állt, s innen már nem is változott a sorrend, di Meglio, Smith, Terol, Espargaro, Iannone sorrendben intették le a mezőnyt, Talmácsi 18. lett, amiért nem jár pont. A vb-pontversenyben di Meglio átvette a vezetést, Talmácsi 30 ponttal tizedik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!