Hírek

2008.05.31. 17:48

Szócsata gázfronton

A júliusi gázáremelés egy átlagos háztartásnak havonta több mint 1500 forint többletkiadást jelent. Az ellenzék tiltakozik, szakértők szerint viszont még nagyobb emelés szükséges.

BAMA

A Fidesz szerint csaknem 25-30 százalékos drágulás lesz év végéig – Szijjártó Péter szombaton így reagált arra a péntek esti bejelentésre, miszerint a lakossági 9,9, a közüzemi ár 7,7 százalékkal emelkedik júliustól. Az ellenzéki párt szóvivője szerint a gázár emelése, amely egy átlagos, 1660 köbmétert fogyasztó, támogatást igénybe nem vevő háztartás esetében havonta 1540 forint pluszkiadást jelent, drámai következményekkel járhat a családok egy része számára. A politikus azt az érvet sem fogadta el, hogy az ár a világpiac függvényében változott. Szerinte a kormánynak vannak kötelességei is, és ha vannak előre jól látható, Magyarország számára kedvezőtlen világpiaci folyamatok, akkor azokra a kormánynak fel kell készülnie.

Szavaira közlemény formájában érkezett az MSZP-riposzt. „Orbán Viktor kiszivárgott beszédjéből kiderült a titkos program: ha a Fidesz kormányra kerülne, két év drasztikus megszorítás várna Magyarországra.” Hozzáteszik: színjáték, hogy Szijjártó a kormányon akarja elverni a port azért, mert a világpiacon drágul a gáz.

A szakértő gazdasági szempontból közelít, így az energiahatóság által javasolt 12,5 százalékos emeléssel értene egyet. „Az Energia Hivatalnak nincs mérlegelési lehetősége, a hosszú távú világpiaci árképlet alapján vezeti le a hazai árakat. Mivel a gáznak nincs globális tőzsdei ára, csak regionális árak vannak, ezért a gázolaj, és a fűtőolaj előző kilenc hónapos árváltozása alapján állapítják meg a hazai áremelési igényeket. A hivatal nem minősíti, hogy ez sok, avagy kevés, neki az a tiszte, hogy ezt a világpiaci hatást az árban megjelenítse” – mondta el kérdésünkre Hegedűs Miklós, a GKI Energia Központ Kft. ügyvezető igazgatója.

„Jövő év január elsejével – ha az egyelőre a parlament előtt álló törvényt elfogadják – a teljes piacnyitás következtében megszűnhet a földgáz hatósági ármegállapítása. Ekkor zúdulhat a lakosság nyakába a már két alkalommal is túlságosan visszafogott áremelés. A kormány valószínűleg arra spekulál, hogy ettől az időponttól kezdve nem az ő felelőssége az ármegállapítás: jöjjön, aminek jönnie kell! Ez oda is vezethet, hogy januártól a lakossági földgázár akár 30-35 százalékkal is emelkedhet” – véli Hegedűs Miklós.

A távhő is drágulhat, de erre is van támogatás

Magyarországon a távhő előállítása a háztartások többségében földgázból történik, így a távhő díjának növekedése is várható. Ebben az esetben a települési önkormányzat az ármegállapító hatóság. A rászoruló háztartások számára a gázár- és távhő támogatási rendszer 2008-ban is elérhető. A Szociális és Munkaügyi Minisztérium kezelésébe tartozó gázártámogatásban – áprilisi adatok szerint – 1 millió 66 ezer háztartás részesül, ez a gázt fogyasztó háztartások körülbelül 60 százaléka. A rendszer kiterjed a távhővel fűtő háztartásokra is: itt közel 296 ezer háztartás részesült távhőtámogatásban, ami az érintett háztartások 45 százaléka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!