Hírek

2008.05.04. 15:52

Szili Katalin: a művészet a civilizáció kézjegye

A művészet a civilizáció kézjegye, mert amikor az utánunk következő generációk az alkotásokat látni fogják, vissza tudnak következtetni arra, hogy mit jelent ma a művészet - mondta Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke vasárnap Kecskeméten, a II. Nemzetközi Szilikátművészeti Triennálé kiállításának megnyitóján.

BAMA

A seregszemle lehetőséget biztosít arra, hogy a művészek, egymás munkáit megtekintve abból is ízelítőt kapjanak, hogy hol áll ma a kortárs szilikátművészet - mondta Szili Katalin a Cifrapalotában tartott megnyitón. Kiemelte a nemzetközi triennálé jelentőségét abból a szempontból is, hogy 2008 a kultúrák párbeszédének az éve. Szili Katalin, aki a jelenlegi, és a három évvel korábban megrendezett triennálé fővédnökségét és megnyitását is elvállalta, felidézte korábbi beszédét, amikor egy új fajta mecenatúra  megteremtésének szükségességéről beszélt. "Fogadalmamhoz híven ezeket az alkotásokat viszem ajándékba  külföldi útjaimon, s teszem a jövőben is, öregbítve ezzel Magyarország hírnevét" - fűzte hozzá az Országgyűlés elnöke.

A szilikátművészeti triennálét a kerámiával, porcelánnal, üveggel és betonnal dolgozó művészek számára hirdette meg a Kecskeméten működő Nemzetközi Kerámia Stúdió és a Kortárs Képzőművészetért Alapítvány. Az ötlet Probstner Jánostól, a Nemzetközi Kerámia Stúdió vezetőjétől származik. A 2005 után második alkalommal meghirdetett verseny a világon egyedülálló módon hozza össze több műfaj képviselőit és alkotóit. A művészeti versenyre szóló felhívást az első alkalomhoz hasonlóan élénk érdeklődés kísérte: 196 érvényes pályázat érkezett 40 országból.

Az öttagú nemzetközi zsűri titkos szavazással választotta ki az interneten keresztül a most kiállított 71 tárgyat, amelyek a "Szimbolikus és narratív" témában születtek. A zsűri a triennálé első díját Csorgai Ferenc szobrászművésznek adta, míg a legjobb pályakezdőnek járó díjat - három hónapos részvételt a kerámia stúdió kurzusán - Háber Szilvia kapta.
MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!