Hírek

2008.05.16. 14:18

Székely pénzt és megbecsülést ígér

A szakmában tartás és az elvándorlás megakadályozását az ápolók jobb anyagi és erkölcsi megbecsültségében látja Székely Tamás egészségügyi miniszter; erről a tárcavezető az Ápolók Nemzetközi Napja alkalmából tartott ünnepségen beszélt pénteken, Budapesten.

BAMA

A tervek szerint a szakdolgozói fizetéseket az átlagos béremelés szintje fölé szeretnék emelni, és ezt a bérszintet tartani kívánják a következő években is - tette hozzá az ünnepség után újságíróknak nyilatkozva a tárcavezető, aki szerint ennek fedezetét a jövő évi költségvetés már tartalmazná. Konkrét számokat és százalékokat nem említve Székely Tamás úgy fogalmazott: "egy lényegesen magasabb emelési dinamikára gondolok, mint ami az átlagos bérnövekedés szintje".

"Legfőbb célomnak tekintem, hogy helyreállítsam az egészségügybe vetett bizalmat, ami többszintű dolog, és szeretném, ha ez a bizalom együtt járna a dolgozók szakmai, erkölcsi, társadalmi és anyagi presztízsének a visszaállításával" - fogalmazott a miniszter az  ünnepségen. Hozzátette: csak olyan intézkedéseket kezdeményez majd, amelyek mögött szakmai, pénzügyi fedezet van, és azok "bírják" a társadalom támogatottságát. A képzés és szakképzés kapcsán elmondta, az új javaslat kidolgozásánál számít az érintettek véleményére, ezért kész az együttgondolkodásra.

Egy csütörtöki konferencia résztvevői szorgalmazták, hogy sürgősen találjanak megoldást a nővérhiány miatt kialakult, a dolgozók által kritikusnak tartott helyzetre. A struktúraváltás miatt 3.500 dolgozót bocsátottak el, és több tízezer szakápoló hiányzik a szakmából, a jelenlegi állomány pedig elöregedik, nincs utánpótlás, mert nem vonzó a szakma a fiatalok számára - hangoztatta Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke az érintett tárcák, kamarák képviselőinek részvételével tartott konferencián.

Balogh Zoltán álláspontja szerint olyan életpályamodellt kell bevezetni, amely a fiatalok számára is vonzóvá, kiszámíthatóvá teszi ezt a szakmát, de a már dolgozóknak is stabilabb hátteret tudna biztosítani. Kiemelte, hogy ennek hiányában nagyon kevés fiatal választja az ápolói pályát, s az alacsony bérek miatt is nagy az elvándorlás a területről. Ennek elkerülésére szerinte ösztöndíj- és támogatórendszert kell bevezetni. A szakminiszter az Ápolók Nemzetközi Napja alkalmából miniszteri okleveleket, dicséreteket adott át az arra érdemes szakdolgozóknak.
MTI

Ezek is érdekelhetik