Hírek

2008.05.21. 16:14

Szabó: gyermekjogi biztosra is szükség van

„Az ENSZ ajánlása szerint önálló gyermekjogi biztosra van szükség, aki nem annyira jogi, mint inkább pszichológiai szempontból közelít a problémákhoz” – hangoztatta szerdán Szabó Máté a parlamentben.

BAMA

Az általános ombudsman éves beszámolóján kijelentette, amíg ez a tisztség nem jön létre, az általános biztosnak kell fokozott figyelmet fordítania erre a területre. Szabó az állampolgári panaszok intézése mellett kiemelt területként kezelné a gyermekek mellett a hajléktalanok és a gyülekezési jog problémáit.

„A kisebbségi biztos hatáskörének bővítése elősegítené a jogok érvényesítését, és a bizottsági meghallgatások során a képviselők is csodálkozva szembesültek a hatásköri hiányosságokkal” – hangoztatta a tavalyi évet értékelve Kállai Ernő az Országgyűlésben.

A kisebbségi ombudsman szerint szükség lehet kiegészítő, nem hatósági hatáskörökre a hátrányos megkülönböztetés vagy a képzés, és a mediáció terén. Kifogásolta, 18 évvel a rendszerváltás után még mindig nem biztosított a kisebbségek országgyűlési képviselete, holott ezt jogszabályok rögzítik.

Ezek is érdekelhetik