Hírek

2008.05.09. 13:53

Robin Cook Budapestre látogat

Május 13-án kedden 17 órakor közönségtalálkozót tart a Nyugati téri Alexandra Könyvesház, Panoráma termében, majd 18 órától a kávézóban dedikál.

Hegedűs Rita

Dr. Robin Cook 1940. május 4-én New Yorkban, Queensben születtel. Orvosnak tanult, diplomáját a Columbia Egyetem, illetve a Wesleyan Egyetem orvostudományi karán szerezte, posztgraduális tanulmányait a Harvardon fejezte be. Családi háttere és gyermekkora tipikus amerikai történet: egyszerű családból származik (a család egyik ágáról ő az első, aki egyetemen tanult tovább), az iskolában sokat sportolt (amerikai futballozott, focizott, kosárlabdázott és baseballozott), egyetemi tanulmányai alatt dolgozott, hogy ki tudja fizetni a tandíjat (például mosogatott, pincérkedett), később csaknem teljes idős állást vállalt egy orvosi laboratóriumban (itt többféle feladatot is végzett, a legkevésbé azt szerette, hogy a kísérleti állatok ketreceit kellett takarítania).

A mai napig úgy gondol magára, mint egy orvosra, aki ír, nem pedig úgy, mint egy íróra, aki történetesen éppen orvos. Néhány éve még praktizált egy oktatókórházban, s saját bevallása szerint csak a szabadidejében írt. Az írást ma is kihívásnak tartja, minden alkalommal, amikor egy új mű írásába fog, bizonytalan önmagában, hogy vajon újra meg tudja-e csinálni. 1972-ben jelent meg első könyve A gyötrelem éve címmel. A főszereplő az író saját maga, aki a saját bőrén tapasztalt dolgok alapján mutatja be hitelesen a medikusnövendékek első, gyakornoki évét. Saját bevallása szerint azért kezdett el írni, hogy általános orvosi ismereteket közöljön, tapasztalatokat adjon át olvasóinak, ezzel is mintegy tanítva őket az orvosi világ érdekességeire. Ez a könyv jelentősen meghatározta további írói pályafutását, illetve kialakította történeteinek jellegzetes borzongató, orvosi hátterét.

Könyvei:

A gyötrelem éve (1972) Kóma (1977) Szfinx (1979) Agy (1981) Láz (1982) Akár az Isten (1983) Agymosás (1985) Járvány (1987) Halálfélelem (1988) Mutáció (1989) Műhiba (1990) Életjel (1991) Vakság (1992) Haláltusa (1993) Végzetes megoldás (1993) Ragály (1995) Halálos kockázat (1996) Kromoszóma (1997) Invázió (1997) Méreg (1998) Vektor (1999) Szöktetés (2000) Sokk (2001) szélütés (2003) Fertőzés (2005) Válság (2006) Critical (2007, USA) (Megjelenés 2008 júniusában.)

Cook regényeiben a krimi műfajt vegyíti az orvostudománnyal. Történeteinek legfőbb jellegzetessége, hogy az adott mű főhősének hosszas nyomozása után derül fény összeesküvés-elméletekre, melyek orvosokhoz vagy kórházközeli emberekhez kötődnek. Regényeiben igyekszik aktuális problémákkal foglalkozni, legyen az orvostudomány vagy mondjuk a bioterrorizmus. Az elsők között – ha nem először – írt regényeiben olyan, a maguk idejében újdonságnak számító, pikáns témákról, mint a szervadományozás és -transzplantáció, a géntechnológia, a sterilizáció, a véren keresztül történő fertőzés stb.

Cooknak három visszatérő karaktere van, de a különböző könyvek fő története nem összefüggő. Dr. Laurie Montgomery igazságügyi orvos szakértő, Lou Soldano rendőr hadnagy, és dr. Jack Stapleton igazságügyi orvos szakértő eddig több könyvben szerepeltek már együtt. Könyvei a filmrendezők figyelmét is felkeltették, és az 1977-ben megjelent Kóma című kötetéből már 1978-ban elkészítették az első adaptációt. Ezt követték a Szfinx, a Műhiba, a Halálfélelem, a Járvány, a Haláltusa, az Invázió és a Halálos félelem televíziós és moziváltozatai. Az amerikai moziiparral szemben szkeptikus – saját bevallása szerint leginkább az zavarja, hogy a tévéfilmeknek közel sincs akkora politikai hatása a kultúránkra, mint a mozi- filmeknek.

Sosem tudta elképzelni, hogy a filmes karrier miatt végleg Hollywoodba költözzön. Népszerűségének okát abban látja, hogy néha mindannyian betegek vagyunk. Ha az írók félelmetes fehér cápákról vagy kísértetházakról írnak, az emberek azt mondhatják, oké, nem fürdöm az óceánban, és elkerülöm a kísérteties helyeket, de a kórházakat nem lehet egyszerűen elkerülni.

Ezek is érdekelhetik