Hírek

2008.05.02. 17:29

Rizs háromszoros áron

Elkeseredett lépésre szánta el magát a világ legnagyobb rizstermelője: Thaiföld az árak kordában tartására nemzetközi kartellt hozna létre

GyM

Elkeseredett lépésre szánta el magát a világ legnagyobb rizstermelője: Thaiföld az árak kordában tartására nemzetközi kartellt hozna létre. Az olajtermelő országok szervezetéhez hasonló szövetség tervéről azt követően merült fel, hogy Ázsiában a rizs ára az idén eddig átlagosan háromszorosára emelkedett, és a chicagói árutőzsdén is több mint 80 százalékos az áremelkedés. Az ok: az általánossá vált élelmiszerhiány közepette számos országban fogyasztási korlátozásokat és exporttilalmat hirdettek.

A kereskedelmi tartalékok világszerte felére csökkentek a 2001-ben elért, 147,1 millió tonnás csúcs óta. Évente átlagosan 30 millió tonna rizs került nemzetközi forgalomba az utóbbi években. India, amely a világ második számú rizsexportőre, tavaly októberben megtiltotta a legtöbb rizsfajta exportját. Némi enyhítés után most márciusban ismét teljes kiviteli tilalmat rendelt el a nem basmati rizsfajtákra, a basmati fajta kivitelére pedig külön vámot vetett ki, miután az infláció 14 havi csúcsra emelkedett az országban.

Ezek is érdekelhetik